11.12.2018 Beograd

Vulin: Stvaranje velike Albanije nužno vodi u sukob na Balkanu

Vulin: Stvaranje velike Albanije nužno vodi u sukob na Balkanu Foto: prtscr ytb
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su stvaranje "velike Albanije" i potpuni izostanak međunarodnog prava suštinski bezbednosni problemi na prostoru Balkana.

Vulin je na predavanju studentima Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta UNION Nikola Tesla kazao da stvaranje velike Albanije nužno vodi u sukob.

"Oni su pretnja ne samo Balkana već i cele Evrope, ali su i suštinske pretnje opstanku našeg naroda", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da se ne može rešiti albansko nacionalno pitanje, a u isto vreme reći Srbima da nemaju pravo da reše svoje nacionalno pitanje.

"Ako svet bude ponavljao grešku popuštanja hranjenja Velike Albanije srpskim nacionalnim telom, dočekaće da ta ista velika Albanija zapali ceo Balkan. Zlo nema granice i ne može da se zaustavi", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Rekao je da svet od Srbije traži da na prvom mestu zanemari sopstvene interese – bez razgraničenja, da zarad stabilnosti Crne Gore, Severne Makedonije, pa i Bosne i Hercegovine napusti san o rešavanju nacionalnog pitanja.

"Traži se da Srbija stvori državu drugima i da garantuje za mir i sigurnost tih drugih država time što će se odreći sopstvene stabilnosti i sopstvenog mira. Srbija treba da promoviše sebe i sopstvene interese i da kaže da su naši interesi gde god da žive Srbi, da ih zaštitimo i sačuvamo, a od Srbije da stvaramo jaku i dobro uređenu zemlju. Bez jake Srbije nema ni rešavanja nacionalnog pitanja", rekao je Vulin.

Podsetio je da je Srbija izabrala da bude vojno neutralna zemlja koja ne može da očekuje podršku i pomoć ni od koga sa strane.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side