08.09.2017 | 14:58h ► 15:57h Bujanovac

Vulin: Srbe kritikuju oni koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici

Vulin: Srbe kritikuju oni koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici Foto: Beta / Damir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju njegovu punu podršku da podrže proces formiranje kosovske vlade na način koji je u njihovom najboljem interesu.

Naveo je, posle obilaska baze "Jug" kraj Bujanovca i da kritike Srpske liste od strane opoziconih stranaka iz Beograda dolaze od onih koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici a ni južno od ibra.

On je rekao da niko od albanskih političara na Kosovu i Metohiji ne odgovara Srbima i da nema mnogo razlike između Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Pokreta Samoopredeljenje.

Vulin je odbacio stavove opozicionih partija iz Beograda koje su kritikovale Srpsku listu zbog podrške Vladi Kosova koju će predvoditi Ramuš Haradinaj.

"Čujem kritike za predstavnike Srpske liste od strane opozicije. Te kritike dolaze od ljudi koji nikada nisu bli u Kosovskoj Mitrovic, nikada nisu bili južno od ibra i ne znaju kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Vulin je naveo i da nema razlike između Haradinaja Hašima Tačija ili Pokreta Samoopredeljenje.

"Niko od njih nije neko koga bi voleo da viđam ali nemamo mnogo izbora", rekao je on.

Naveo je da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da nađu najefikasniji način da sačuvaju živote a, kako je rekao "sa kim nije važno, jer nijedan (od njih) nije predmet nasih želja".

"Nijedan ne misli dobro ni o Briselskom sporazuma a kada su Srbi u pitanju svi se slažu da žele teritoriju bez ljudi", rekao je Vulin.

 

Vulin: Vojska Srbije je garant mira i stabilnosti u zemlji i regionu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Vojska Srbije garant mira i stabilnosti ne samo u Srbiji već i u regionu.

On je prilikom obilaska vojne baze "Jug" kod Bujanovca rekao novinarima da tome doprinosi upravo i ta baza.

Vulin je naveo i da je baza "Jug" jedan od najvećih vojnih infrastrukturnih objekata za obučavanje pripadnika vojske kada su u pitanju mirovne operacije.

"Vojska Srbije po obučenosti može da se meri sa bilo kojom svetskom armijom a jedan od razloga zašto je tako je i baza "Jug" gde mogu da se obučavaju i da svoju borbenu gotovost uvek drže na najvišem nivou", rekao je Vulin.

On je u toj bazi obišao objekat čija je izgradnja pri kraju i u kome će biti smeštena Komanda centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Krajnji rok za završetak radova je oktobar 2017.godine.

Posetio je i Centar za simulaciju u okviru baze "Jug" u kome se pripadnici vojske obučavaju uz upotrebu najsavremenije trodimenzionalne platforme za delovanje u realnim uslovima borbe.

To pomaže pripadnicima mirovnih misija da se upoznaju sa misijom, sa terenom i okruženjem pre nego što dođu na lice mesta.

Vulin je razgovarao i sa tri vojna instruktora iz Brazila, Nepala i Australije, koji obučavaju oficire Vojske Srbije koji će biti zaduženi za obuku vojnika za multinacionalne operacije.

Njih su na tu dužnost preporučile Ujedinjene nacije, pod čijim okriljem trenutno više od 340 pripadnika Vojske Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u deset misija širom sveta.

Ministar odbrane je podelio i komlete fudbalske opreme fudbalerima kluba "Nebeski anđeli", koji je sastavljen od pripadnika 4. brigade Kopnene vojske.

Bazu "Jug" su posetili i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw