08.09.2017 | 14:58h ► 15:57h Bujanovac

Vulin: Srbe kritikuju oni koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici

Vulin: Srbe kritikuju oni koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici Foto: Beta / Damir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju njegovu punu podršku da podrže proces formiranje kosovske vlade na način koji je u njihovom najboljem interesu.

Naveo je, posle obilaska baze "Jug" kraj Bujanovca i da kritike Srpske liste od strane opoziconih stranaka iz Beograda dolaze od onih koji nikada nisu bili ni u Kosovskoj Mitrovici a ni južno od ibra.

On je rekao da niko od albanskih političara na Kosovu i Metohiji ne odgovara Srbima i da nema mnogo razlike između Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Pokreta Samoopredeljenje.

Vulin je odbacio stavove opozicionih partija iz Beograda koje su kritikovale Srpsku listu zbog podrške Vladi Kosova koju će predvoditi Ramuš Haradinaj.

"Čujem kritike za predstavnike Srpske liste od strane opozicije. Te kritike dolaze od ljudi koji nikada nisu bli u Kosovskoj Mitrovic, nikada nisu bili južno od ibra i ne znaju kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Vulin je naveo i da nema razlike između Haradinaja Hašima Tačija ili Pokreta Samoopredeljenje.

"Niko od njih nije neko koga bi voleo da viđam ali nemamo mnogo izbora", rekao je on.

Naveo je da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da nađu najefikasniji način da sačuvaju živote a, kako je rekao "sa kim nije važno, jer nijedan (od njih) nije predmet nasih želja".

"Nijedan ne misli dobro ni o Briselskom sporazuma a kada su Srbi u pitanju svi se slažu da žele teritoriju bez ljudi", rekao je Vulin.

 

Vulin: Vojska Srbije je garant mira i stabilnosti u zemlji i regionu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Vojska Srbije garant mira i stabilnosti ne samo u Srbiji već i u regionu.

On je prilikom obilaska vojne baze "Jug" kod Bujanovca rekao novinarima da tome doprinosi upravo i ta baza.

Vulin je naveo i da je baza "Jug" jedan od najvećih vojnih infrastrukturnih objekata za obučavanje pripadnika vojske kada su u pitanju mirovne operacije.

"Vojska Srbije po obučenosti može da se meri sa bilo kojom svetskom armijom a jedan od razloga zašto je tako je i baza "Jug" gde mogu da se obučavaju i da svoju borbenu gotovost uvek drže na najvišem nivou", rekao je Vulin.

On je u toj bazi obišao objekat čija je izgradnja pri kraju i u kome će biti smeštena Komanda centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Krajnji rok za završetak radova je oktobar 2017.godine.

Posetio je i Centar za simulaciju u okviru baze "Jug" u kome se pripadnici vojske obučavaju uz upotrebu najsavremenije trodimenzionalne platforme za delovanje u realnim uslovima borbe.

To pomaže pripadnicima mirovnih misija da se upoznaju sa misijom, sa terenom i okruženjem pre nego što dođu na lice mesta.

Vulin je razgovarao i sa tri vojna instruktora iz Brazila, Nepala i Australije, koji obučavaju oficire Vojske Srbije koji će biti zaduženi za obuku vojnika za multinacionalne operacije.

Njih su na tu dužnost preporučile Ujedinjene nacije, pod čijim okriljem trenutno više od 340 pripadnika Vojske Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u deset misija širom sveta.

Ministar odbrane je podelio i komlete fudbalske opreme fudbalerima kluba "Nebeski anđeli", koji je sastavljen od pripadnika 4. brigade Kopnene vojske.

Bazu "Jug" su posetili i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side