Vulin: Rotova izjava neoprezna, EU da se usaglasi, pa da traži jedinstven stav
13.09.2016 Beograd

Vulin: Rotova izjava neoprezna, EU da se usaglasi, pa da traži jedinstven stav

Vulin: Rotova izjava neoprezna, EU da se usaglasi, pa da traži jedinstven stav Foto: Medija centar
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je izjava državnog ministra Nemačke Mihaela Rota o odnosu Srbije i Rusije bila neoprezna, ali je dodao da je uveren da ta izjava ne odražava odnose vlada Srbije i Nemačke.

Vulin je, u pauzi skupa "Beogradski dijalozi" o migracijama i reintegraciji, rekao novinarima da je siguran da Rot zna da je Srbija suverena zemlja, a ne teritorija, i da nikada nije ni pokušala, a ni želela da bude deo nijedne druge države, pa ni Rusije.

"Srbija kao suverena zemlja ima pravo na svoju spoljnu politiku, prijatelje i interese. Od svojih interesa se nećemo uklanjati i nećemo dozvoliti da bilo čija politika ugrožava nacionalne interese”, rekao je Vulin o izjavi Rota da će Srbija imati punu podršku Nemačke ukoliko se odluči za pridruživanje Evropskoj uniji, a ne Rusiji.

"Srbija ne pokušava da bude deo Rusije, niti je to iko ikada rekao, ali ne želi ni da za korak umanji dobre odnose s tom zemljom", rekao je ministar i dodao da ne bi bilo loše da EU uspostavi jedinnstvenu politku u svojim redovima, pre no što od Srbije zatraži da je poštuje.

On je podsetio da ima zemalja EU koje se zalažu za sankcije Rusiji, ali i onih koje se zalažu za njihovo ukidanje, da jedni traže udaljavanje od Rusije, a drugi čvršće veze.

"Pre no što se nama tako nešto prebaci, ne bi bilo loše da se zemlje članice EU najpre dogovore, pa da to zatraže ili ponude zemljama kandidatima", rekao je Vulin i dodao da je sličan slučaj i sa migrantskom krizom gde stavovi pojedinih zemalja idu od toga da niko ne treba da dođe EU, do toga da svi treba da uđu.

"Pre no što se izbori sa svim protivrečnostima, EU ne bi trebalo da traži od Srbije ili druge zemlje kandaidata da to reši", reklao je Vulin.

Vulin je na Rotov stav o tome da sve mora biti jasno po pitanju Kosova i Metohije, poručio da se jasno zna pozicija Kosova i Metohije.

"Da maksimalno objasnimo: Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Jasnije od toga zaista ne može".

Upitan da li smatra da će odnosi Sbije s Hrtvatskom biti bolji posle tamošnjih izbora, Vulin je izjavio da Srbija nikada nije podizala tenzije u odnosima sa Hrvatskom.

"Ne komentarišemo unutrašnje odnose u Hrvatskoj, poštujemo odluke njihovih građana i uvek se nadamo da će postojati mogućnost da odnosi između naših građana i naših zemalja budu bolji", rekao je Vulin.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side