Vulin: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji
26.02.2020 Beograd

Vulin: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji

Vulin: Prvi put jedinica Vojske Srbije samoodrživa u mirovnoj misiji Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković ispratili su danas deseti kontigent VS u mirovnoj misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, koji se razlikuje od svih dosadašnjih po tome što će tokom čitavog angažovanja svoje zadatke obavljati kao samostalna i samoodrživa jedinica, odnosno vojna bolnica.

U Centralnoafričku Republiku uskoro će krenuti 72 pripadnika VS koji će narednih šest meseci biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u toj operaciji UN.

"Srbija zna kako je to kada je zemlja rastrgnuta ratom, Srbija zna šta znači mržnja, Srbija zna šta znači ljudska patnja. Verovatno zato i ne samo zato naše pripadnike toliko visoko cene gde god da odu. Mi razumemo ljudsku patnju i ljudsku muku. Ne šaljemo mi samo vrhunske profesionalce, što svaki naš pripadnik bez svake sumnje jeste. Mi šaljemo dobre ljude, ljude koji razumeju kako je to kada patiš i kako je to kada očekuješ pomoć od nekoga kome ne znaš ni ime, ni naciju, ni jezik", rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je pripadnicima VS rekao da iako će u toj misiji nositi plave beretke UN, oni će na svaki način predstavljati Srbiju i njenu vojsku, i da to nikada ne smeju da zaborave.

"Malo je zemalja koje mogu da se pohvale da su van granica svoje zemlje u stanju da oforme i prikažu čitavu jednu samostalnu jedinicu, samoodrživu. I nama su trebale decenije da to bude moguće, ali to govori o jednoj drugoj vojsci, o jednoj drugoj zemlji, to govori o vojsci koja se obnavlja, koja jača i zemlji koja je bolje mesto za život", rekao je on.

Vulin je apelovao na pripadnike vojske da vode računa prvo o sebi i o onima sa kojima su otputovali sa njima i da se međusobno čuvaju.

"Orden dobija onaj ko se vrati. Nemojte se junačiti, poštujte pravila i svoj mandat i iznad svega, vratite nam se zdravi, vratite nam se dobro, obogaćeni iskustvima i pričama, koje ćete deliti svojoj deci, prijateljima i unucima - ali vratite nam se dobri i zdravi", rekao je ministar.

Vulin je svečano predao zastavu Srbije koju će koristiti u mirovnoj misiji kapetanu bojnog broda Ljubiši Markoviću, koji je izrazio uverenje da će svi pripadnici njegovog kontigenta opravdati ukazano poverenje i očekivanja.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno učestvuju u devet multinacionalnih operacija UN i EU širom sveta, a na tim zadacima angažovana su 292 srpska mirovnjaka.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side