Vulin: Pronađen snimač parametara vojnog aviona koji se srušio u petak
27.09.2020 Beograd

Vulin: Pronađen snimač parametara vojnog aviona koji se srušio u petak

Vulin: Pronađen snimač parametara vojnog aviona koji se srušio u petak Foto: Beta / Lola Djordjevic
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su posle pada vojnog aviona komisije završile terenski rad, da su prikupljeni materijalni dokazi i pronađen je snimač parametara.

"To nije prava crna kutija koja bi snimala i razgovore, snimač parametara leta koji je nađen u dobrom je stanju i sada se iščitava, pokazaće parametre leta, visinu, brzinu, kako je funkcionisao. Svi materijalni dokazi su tu, sada u komandi vazduhoplovstva komisije rade i proučavaju dokaze i ne mogu prognozirati kada će završiti", rekao je Vulin na TV Prva.

On je dodao da niko ne može da naredi komisijama da rade brže ili sporije, da su oni samostalni u radu i da će rezultati istrage biti dostavljani tužilaštvu, a ono će obavetiti javnost ili ih koristiti u postupku.

Vulin je dodao da i najjače vojske lete na avionima starim po 30 godina i da stručna javnost zna da je to normalno jer se avioni remontuju.

On je demantovao pisanje nekih medija da je jedan od poginulih pilota menjao kolegu, ili da je bio na jedan dan do penzije.

Major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević poginuli su u petak u padu aviona MiG-21 u oblasti sela Brasina kod Malog Zvornika.

 

Vulin: Vučić je predsednik svih Srba, treba da stvara Srpski svet

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je danas da predsednik Srbije jeste mora i treba da bude predsednik svih Srba gde god da žive i istakao da Aleksandar Vučić i treba da stvara "srpski svet".

"Da smo imali hrabrosti da u dve bivše Jugoslavije nacrtamo i kažemo gde živimo, ne bismo danas o ovome pričali. Ali nismo imali hrabrosti, a i velike sile nikada nisu dozvolile Srbima da se ujedine", rekao je Vulin na TV Prva.

On je istakao da svi Srbi treba da donose zajedničke političke odluke u važnim pitanjima, da su se dosta "izvinjavali za Veliku Srbiju", i dodao da teritorijalno ujedinjena Nemačka nije nikome problem, ali politički ujedinjeni Srbi jesu.

Vulin smatra da se ne meša u unutrašnja pitanja suseda, i postavio je pitanje da li je mešanje kada, kako je rekao "Crna Gora preti da će zabraniti Srpsku pravoslavnu crkvu ili kada Severna Makedonija pravi svoju crkvu na temeljima SPC."

"Kada su u Hrvatskoj dovukli Borisa Miloševića na Kninsku tvrđavu, nije im trebao da ga vide Hrvati, nego Srbi, prevashodno Vučić kako bi pokazali da Srbi iz Hrvatske nisu deo ovog političkog prostora", rekao je Vulin i ocenio da oni to ipak jesu, i da svi Srbi treba odluke da donose zajedno.

Na pitanje da li se plaši reakcije na ovakve izjave Vulin je zatražio da mu objasne šta nije isitina u onome što je rekao.

Vulin je reagovao komentarisao pisanje pojedinih medija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara "srpski svet".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side