Vulin: PASARS i Žirafa velika stvar za čitavu Vojsku Srbije
09.08.2020 Beograd

Vulin: PASARS i Žirafa velika stvar za čitavu Vojsku Srbije

Vulin: PASARS i Žirafa velika stvar za čitavu Vojsku Srbije Foto: Beta / Andrija Gavrilovic
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je uvoz protiv-avionskog sistema PASARS zajedno sa modernizovanim radarom "Žirafa", velika stvar ne samo za protiv-vazduhoplovnu odbranu, već za čitavu vojsku Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

Vulin je tokom obilaska vojnog aerodroma u Batajnici rekao da se Vojska Srbije neprekidno modernizuje a da se ljudi obučavaju i pokazuju da su inženjeri i konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na tehnici i tehnologiji koju poseduje Srbija.

"Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu", rekao je Vulin prilikom ispitivanja osmatračko-akvizicijskog radara PASARS.

Kako se navodi u saopštenju, PASARS-16, čija je osnovna varijanta uvedena u naoružanje prošle godine, samohodno protiv-avionsko oruđe bazirano na topu "Bofors" od 40 milimetara i modernizovani radar "Žirafa" koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, su dva sistema koji čine osnovu modernizovane trupne PVO.

Kako se navodi, na radaru "Žirafa" u toku su ispitivanja, pre uvođenja u naoružanje, softverskog radarskog prijemnika koji značajno poboljšava njegove sposobnosti, što je prva faza u modernizaciji tog radara na kome se unapređuju razni podsistemi kako bi imao bolje karakteristike.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.08.2020, 20:25h X

    Zasto se naoruzavamo? Prete nam samo pandemije. Zdravstvo nam je u kolapsu, nemamo ni bolnice, ni osoblje, ni opremu, a ovaj bi da ratuje? Ne verujem. Sta i kome cinimo kupujuci svu tu prevazidjenu tehniku?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side