25.09.2018 Beograd

Vulin: Odbrambena industrija Srbije raste, država nastavlja sa ulaganjima

Vulin: Odbrambena industrija Srbije raste, država nastavlja sa ulaganjima Foto: Medija centar
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je danas tokom svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" a.d. Barič da odbrambena industrija Srbije može da trguje i sarađuje sa čitavim svetom i da država "ne misli da se povlači iz odbrambene industrije".

On je nakon obilaska otvorio pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odbio da se odbrambena industrija Srbije ugasi", da je insistirao na tome da mora da radi i da je obezbedio novac za to.

"Zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo i da kupujemo i da prodajemo čitavom svetu, i zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo da kupujemo na bilo kom tržištu, ali isto tako i da prodajemo na bilo kom tržištu. Takva politika i orijentacija će se nastaviti i zahvaljujući takvoj politici Srbija će moći da radi, raste i napreduje", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, većina zemalja u našem okruženju je nekada proizvodila eksploziv, a sada uvoze eksplozive od Srbije, koja je zahvaljujući upornosti radnika i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije nastavila je da proizvodi.

"Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, kao što je 'Prva iskra', zato danas možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara", rekao je Vulin.

Govoreći o budućnosti, Vulin je naveo da država "ne misli da se povlači iz odbrambene industrije", već da će ojačati svoju poziciju i položaj i nastaviti da u nju ulaže.

Govoreći o istorijatu fabrike, generalni direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin rekao je da je nakon devetesetih godina i NATO bombardovanja ta fabrika bila u tako lošem stanju, da su mnogi mislili da je to njen kraj i država je predlagala gašenje jer ni jedna proizvodna traka nije radila.

"Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem, molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jedan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada", rekao je Biočanin.

Prema njegovim rečima, 2017. godinu kompanija je završila sa ukupnim dohotkom od oko 19 miliona dolara, prosečna plata je oko 60.000 dinara, zapošljavaju mlad i stručan kadar, vode računa o stambenom zbrinjavanju zaposlenh, a pomažu i lokalnoj zajednici.

Povodom jubileja, na današnjoj svečanosti ministar Vulin uručio je kompaniji "Prva iskra" i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane, a ministru odbrane Zahvalnicu sa plaketom za dugogodišnju saradnju na završetku svečanosti, u ime svih zaposlenih, uručio je direktor "Prva iskra namenska" a.d. Barič.

Kompaniji "Prva iskra namenska" a.d. Barič, danas je uručen sertifikat "Integrisani sistem menadžmenta" koji dodeljuje Vojnakontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 25.09.2018, 20:20h BELEX LOIL

  raste samo kvasac u tvojoj glavi

Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side