25.09.2018 Beograd

Vulin: Odbrambena industrija Srbije raste, država nastavlja sa ulaganjima

Vulin: Odbrambena industrija Srbije raste, država nastavlja sa ulaganjima Foto: Medija centar
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je danas tokom svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" a.d. Barič da odbrambena industrija Srbije može da trguje i sarađuje sa čitavim svetom i da država "ne misli da se povlači iz odbrambene industrije".

On je nakon obilaska otvorio pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "odbio da se odbrambena industrija Srbije ugasi", da je insistirao na tome da mora da radi i da je obezbedio novac za to.

"Zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo i da kupujemo i da prodajemo čitavom svetu, i zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo da kupujemo na bilo kom tržištu, ali isto tako i da prodajemo na bilo kom tržištu. Takva politika i orijentacija će se nastaviti i zahvaljujući takvoj politici Srbija će moći da radi, raste i napreduje", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, većina zemalja u našem okruženju je nekada proizvodila eksploziv, a sada uvoze eksplozive od Srbije, koja je zahvaljujući upornosti radnika i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije nastavila je da proizvodi.

"Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, kao što je 'Prva iskra', zato danas možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara", rekao je Vulin.

Govoreći o budućnosti, Vulin je naveo da država "ne misli da se povlači iz odbrambene industrije", već da će ojačati svoju poziciju i položaj i nastaviti da u nju ulaže.

Govoreći o istorijatu fabrike, generalni direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin rekao je da je nakon devetesetih godina i NATO bombardovanja ta fabrika bila u tako lošem stanju, da su mnogi mislili da je to njen kraj i država je predlagala gašenje jer ni jedna proizvodna traka nije radila.

"Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem, molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jedan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada", rekao je Biočanin.

Prema njegovim rečima, 2017. godinu kompanija je završila sa ukupnim dohotkom od oko 19 miliona dolara, prosečna plata je oko 60.000 dinara, zapošljavaju mlad i stručan kadar, vode računa o stambenom zbrinjavanju zaposlenh, a pomažu i lokalnoj zajednici.

Povodom jubileja, na današnjoj svečanosti ministar Vulin uručio je kompaniji "Prva iskra" i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane, a ministru odbrane Zahvalnicu sa plaketom za dugogodišnju saradnju na završetku svečanosti, u ime svih zaposlenih, uručio je direktor "Prva iskra namenska" a.d. Barič.

Kompaniji "Prva iskra namenska" a.d. Barič, danas je uručen sertifikat "Integrisani sistem menadžmenta" koji dodeljuje Vojnakontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.09.2018, 20:20h BELEX LOIL

    raste samo kvasac u tvojoj glavi

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side