20.08.2018 | 14:36h ► 17:17h Beograd

Vulin: Od Srbije se ne može otimati

Vulin: Od Srbije se ne može otimati Foto: Medija centar
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi svi građani trebalo da znaju da je Vojska Srbije (VS) garant mira i nezavisnosti.

"Svi oni koji govore o ratu, svi oni koji govore da bi od države Srbije uzeli nešto na silu, treba da znaju da je Vojska Srbije dovoljno spremna, naoružana i obučena da svako ko pomisli - treba da odmah odustane od toga i da nikada ne govori o tome", rekao je ministar Vulin u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški.

On je kazao da je Vojska Srbije u stanju da sačuva bezbednost čitavog prostora i da je spremna da u potpunosti obezbedi Kopnenu zonu bezbednosti (prema Kosovu) i da sve što je u njenoj zoni odgovornosti uradi na najbolji mogući način.

Vulin je kazao i da VS poklanja posebnu pažnju obuci svojih pripadnika, te da nikada nije dovoljno da se naoružavaju i opremaju najsavremenijom tehnikom, ako nema ljudstva koje je obučeno i koje je sposobno da tehniku koristi.

"Ali i više od toga - ljudstvo koje je visoko motivisano da se bori za svoju zemlju i da čuva mir i sigurnost svakog građanina naše zemlje", rekao je Vulin.

On je naveo i da je "malo naroda koji znaju kolika je vrednost slobode" i da će zato VS učiniti sve da Srbija i njeni građani budu sigurni i slobodni.

Komentarišući danas prikazan deo obuke u Raškoj, zamenik komandanta 2. brigade Kopnene vojske pukovnik Muharem Fazlić istakao je da je reč o integrisanom vidu obuke više rodova, koji je organizovala Kopnena vojska.

U garnizonu Raška i poligonima u neposrednoj blizini kasarne "Stefan Nemanja" prikazan je deo obuke pešadijskih, oklopnih, artiljerijskih i specijalnih jedinica koja se poslednjih dana intenzivno odvija u tom području.

 

Vulin sa šeficom diplomatije Gane o unapređenju saradnje

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Beogradu sa ministarkom inostranih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Ajorkor Bočvej o unapređenju saradnje.

Vulin i Bočvej su tokom sastanka u zgradi Starog generalštaba ukazali na važnost zaključenja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, kao pravnog okvira za uspostavljanje i razvoj bilateralne vojne saradnje, a da se kapaciteti za to ogledaju u oblasti vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je istakao principijelnu poziciju Srbije u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i rekao da Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i jedini partner Vojsci Srbije u obezbeđivanju administrativne linije, navedeno je u saopštenju.

Srpski ministar odbrane je rekao i da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i "daljem kvalitativnom razvoju odnosa" u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima.

Bočvej je prethodno na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekla da će Vlada Gane razmotriti odluku o priznanju Kosova koju je donela prethodna administracija, dodajući da je to bila glavna prepreka razvoju odnosa sa Srbijom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side