Vulin obišao učesnike vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja
15.11.2019 Beograd

Vulin obišao učesnike vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

Vulin obišao učesnike vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja Foto: Beta / MOS/ Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas učesnike četvrte zajedničke vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja iz oblasti sajber bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom vežbe "Sajber Tesla 2019" u kasarni "Vojvoda Radomir Putnik" u Gornjem Milanovcu, ministar Vulin je rekao da su "sajber pretnje deo hibridnog ratovanja, i niko na svetu više nije siguran".

"Probajte samo da zamislite jedan dan bez električne energije, interneta, bez mobilne telefonije ili kablovske mreže", rekao je ministar Vulin i istakao da moramo da učimo, napredujemo i da vežbamo, kako se to ne bi desilo.

On je podvukao da, zahvaljujući tome što Vojska Srbije sprovodi politiku predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića o vojnoj neutralnosti, možemo da vežbamo i da se pripremamo i sa armijama sa istoka i sa zapada.

"Mi smo vojno neutralna zemlja i ne želimo da postanemo deo niti jednog vojnog saveza, ali sukobi velikih itekako mogu da utiču na nas, i zato moramo biti spremni da štitimo svoj sajber prostor kao i svoj način života", zaključio je ministar odbrane.

Načelnik združenog štaba Nacionalne garde Ohaja, pukovnik Gari Mekju, istakao je da je ponosan što su sposobnosti učesnika značajno unapređene u odnosu na ranije godine.

Tema ovogodišnje vežbe je odbrana telekomunikaciono-informaciono
g sistema od pretnji iz sajber prostora, a osim pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja učestvuju i predstavnici državnog,  privatnog, javnog i akademskog sektora koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side