Vulin najavio dalja ulaganja u fabrike vojne industrije
25.08.2017 Beograd

Vulin najavio dalja ulaganja u fabrike vojne industrije

Vulin najavio dalja ulaganja u fabrike vojne industrije Foto: Beta, Ministarstvo odbrane Srbije
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posetio je danas preduzeće "Prva petoletka - namenska" u Trsteniku gde je najavio dalja ulaganja Vlade Srbije u fabrike odbrambene industrije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"'Prvoj petoletki' je namenjeno tri i po miliona evra, i mi se nadamo da će oni uspeti do kraja godine i da potroše taj novac kupujući nove mašine i pripremajući se za vreme koje dolazi. Vreme koje dolazi je vreme koje će tražiti nove tehnologije, sofisticiranije proizvode i proizvode koji moraju da se nose s najrazvijenijim zemljama, i da izvoze na svetsko tržište", rekao je Vulin.

Govoreći o problemima s kojima se susreće vojna industrija, ministar odbrane je ocenio da je to potreba za visokoobrazovanim inženjerskim kadrom.

"Nemamo prilagođen sistem školstva koji ih stvara, nemamo sistem u kome oni mogu da se sačuvaju i nagrade kako bi radili u odbrambenoj industriji, i to je ono na čemu Ministarstvo odbrane, zajedno sa Ministarstvom finansija mora da radi, da omogući ne samo da nađemo inženjera, nego i da ga adekvatno nagradimo i platimo da bi ostao da radi baš u namenskoj industriji, a ne da bi otišao za nekim drugim preduzećem", rekao je Vulin.

On je dodao da takve ljude nije moguće dobiti samo u procesu školovanja već se takvi ljudi dobijaju i kroz višegodišnji rad u preduzećima.

Vulin je podsetio da će i novi zakon, čija je izrada u toku, omogućiti ulaganje u odbrambenu industriju Srbije, do nivoa od 49 procenata, što znači da će država Srbija sačuvati potpunu kontrolu nad namenskom industrijom, ali i da će omogućiti da stignu novac i tehnologija, kao i prostor ka novim tržištima.

Direktorka "Prve petoletke" Anđelka Atanasković je istakla da je današnja poseta prilika da se ministar odbrane uveri da je novac koji je država dodelila toj fabrici uložen u kupovinu novih mašina.

"Dve mašine, po tom projektu, već su stigle, a u narednom periodu će biti naručene i sledeće", rekla je ona i dodala da se već radi na novim projektima koji će uskoro biti finalizovani i dati na ispitivanja, posle čega se očekuje uvođenje u oružane snage.

 

Odluka o nabavci S-300 ne može preko noći

Ministar Vulin je kazao da odluka o eventualnoj nabavci raketnog sistema PVO S-300 iz Rusije nije nešto što se može doneti preko noći i bez odgovarajućih dokumenata i saglasnosti čitave države.

Nakon posete fabrici vojne industrije "Prva petoletka" u Trsteniku, Vulin je rekao da Vojska Srbije, kao i svaka druga, uvek razmatra mogućnost kupovine novih sistema i uvek istražuje prostor gde može da ih nabavi, i da najave o nabavci sistema S-300 treba posmatrati u tom smislu.

Vulin je to rekao upitan da prokomentariše izjavu ruskog zvaničnika Dimitrija Šugajeva o prodaji raketnog sistema S-300 Srbiji.

On je potvrdio da je dogovoreno da isporuka ruske donacije od šest lovačkih aviona MiG-29 obavi do kraja godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side