09.01.2018 Beograd

Vulin: MIr, bezbednost i stabilnost jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije

Vulin: MIr, bezbednost i stabilnost jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije Foto: Medija centar
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Banjaluci da je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije mir, bezbednost i stabilnost u regionu.

"BiH poštujemo, Republiku Srpsku volimo", rekao je Vulin novinarima, čestitajući građanima RS 9. januar, Dan republike.

Vulin je rekao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije "uvek i na prvom mestu" vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije."Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, RS je nastala kao plod borbe srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi, zbog čega RS ima obavezu da čuva tekovine te borbe, dejtonsku BiH, kao i odredbe koje su omogućile srpskom narodu i svim drugim koji žive u BiH da odlučuju sami o sebi.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine doneo odluku prema kojem je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminišuće po građane ovog entiteta, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Vlasti RS su u septembru 2016. godine održale referendum na kojem su građani glasali da 9. januar i dalje bude Dan RS, mada je Ustavni sud BiH zabranio održavanje tog referenduma.

U novembru 2016. godine Narodna skupština RS usvojila je izmene Zakona o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već praznik neobavezujućeg i sekularnog karaktera.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side