14.11.2017 Beograd

Vulin: Interes Srbije je mir u regionu

Vulin: Interes Srbije je mir u regionu Foto: Medija centar
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom stava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i pod kontrolom i da svi građani mogu da budu sigurni i mirni.

"To što je rekao Izetbegović, nažalost, je čak i očekivano. Kada imate čoveka koji, evo posle dve godine od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića nije našao za shodno da nađe krivce, ili bar da se potrudi da nađe krivce, onda možete očekivati da će nastaviti upravo sa takvom politikom i da će nastaviti sa politikom koja ima za cilj da destabilizuje i BiH, ali i čitav region", naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je dodao da Srbija to neće dozvoliti i da neće ćutke posmatrati da se preti Srbima i teritorijalnom integritetu zemlje.

"Najviši interes Srbije je mir u čitavom regionu, i naravno, da Srbi budu sigurni i zaštićeni i da mogu da žive kao slobodni građani svojih zemalja bez obzira gde oni živeli. Ali nećemo dozvoliti da zbog bilo koje politike, bilo ko destabilizuje Srbiju ili pokušava da od Srbije napravi nekakvu zemlju koju će otkidati kad ko hoće ili šta ko hoće. Izetbegović nije partner za mirovnu politiku, on mir, jednostavno, ne razume. Verujem da ovo što je rekao nije rekao u ime Bošnjaka", dodao je Vulin.

Vulin je rekao da bi bilo dobro i važno da međunarodna zajednica jasno kaže da je to što Izetbegović govori opasno i izrazio uverenje da takve izjave treba da naiđu na osudu čitavog svega.

"Srbija ima obavezu da poštuje Dejtonski sporazum, da garantuje Dejtonski sporazum, a Dejtonski sporazum ovako nešto ne bi dozvolio. Mi ćemo se svojih obaveza držati, sve nadležne službe će raditi svoj posao, građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni, mi čuvamo stabilnost i bezbednost, a i građani okolnih zemalja mogu da budu mirni i sigurni zato što država Srbija, preko svojih službi, preko svojih ministarstava, čuva mir i stabilnost", naveo je on.

Izetbegović je za Dojče vele rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side