13.09.2017 Beograd

Vulin i ambasador obišli poklonjenu ergelu konja iz Emirata

Vulin i ambasador obišli poklonjenu ergelu konja iz Emirata Foto: Beta, MO / Darimir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Đuma Rašid Al Daheri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Ljubiša Diković posetili su danas pogon "Karađorđevo" Vojne ustanove Morović i ergelu konja u kojoj se nalazi i 15 konja iz donacije UAE.

"Ovih 15 arapskih grla svakako će značiti našoj ergeli 'Karađorđevo', ali i više od toga, znači i dokaz našeg prijateljstva. U arapskoj tradiciji, pokloniti nekome konja velika je stvar. Kada neko pokloni konja, kojeg u arapskom svetu izuzetno poštuju, onda to uradi najvećem prijatelju. Poklonili ste mu nešto najdragocenije, hteli ste da pokažete koliki su prijatelji. Samim tim i budućnost odnosa naših zemalja može da ide samo uzlazno i samo napred", izjavio je Vulin.


Foto: Beta, MO / Darimir Banda

Kako se navodi u saopštenju ministarstva odbrane, Vulin je ocenio da Srbija i UAE imaju izuzetnu saradnju u svim oblastima - kako u ekonomiji tako u politici, pa i kada je reč o odnosima dve vojske.

"Ovi konji će poslužiti našoj ergeli, a nadamo se da ćemo s njima i u našu Gardu vratiti tradiciju konjičkih jedinica, da ćemo vratiti ono što je nekada krasilo srpskog oficira, kao i sećanje na to kako su nekada izgledale naše slavne konjičke jedinice, jer u istoriji srpske vojske konjica je oduvek bila važna i poštovana, od slavnih uspeha despota Stefana Lazarevića pa do srpske konjice u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. To je jedna lepa tradicija koju bi vredelo obnoviti, a ova donacija će upravo tome i poslužiti", rekao je Vulin.


Foto: Beta, MO / Darimir Banda

Ambasador Emirata Đuma Rašid Al Daheri izrazio je zadovoljstvo što je danas obišao ergelu i konje i rekao da je reč o odličnoj vrsti arapskih konja.

"Ovo je dokaz o snažnoj i dubokoj saradnji dveju zemalja u svim oblastima i nadam se da ćemo tako i nastaviti te da ćemo još jednom ponoviti ovu posetu", rekao je ambasador UAE.


Foto: Beta, MO / Darimir Banda

Ministra, ambasadora i njihove saradnike o stanju u ergeli izvestio je upravnik radne jedinice "Ergela Karađorđevo" Nebojša Zlatanović, koji je rekao da su konji po dolasku bili 30 dana u karantinu tokom kojeg su obavljani zdravstveni nadzori i brojne analize.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw