06.07.2018 Beograd

Vulin: Filmom o borbama na Košarama i Paštriku da otrgnemo heroje od zaborava

Vulin: Filmom o borbama na Košarama i Paštriku da otrgnemo heroje od zaborava Foto: Medija centar
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas na padinama Vlaške planine kod Dimitrovgrada lokaciju snimanja seta dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku u vreme NATO agresije 1999. godine.

On je ocenio da je važnost snimanja filma o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici u tome da "od zaborava otrgne bitke i heroje koji su učestvovali u njima".

"Kao što je Vojska Srbije bila planski uništavana i zanemarivana od 1999. godine na ovamo, tako su se trudili da se zaborave i bitke kao što su Košare i Paštrik. Mi smo tu da od zaborava otrgnemo 549. motorizovanu, 63. padobransku i 72. specijalnu brigadu, da otrgnemo sve pripadnike Vojske Jugoslavije u to vreme koji su se tako požrtvovano i hrabro borili za svoju zemlju", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je kazao da 20. godišnjicu NATO agresije "nećemo dočekati a da nemamo istorijske dokaze o svemu što se dešavalo i da nemamo nešto što možemo da prikažemo čitavoj našoj naciji".

"Nisu Košare bile jedino mesto gde je bio pokušaj kopnene intervencije, bio je to i Paštrik i druga mesta, a naša vojska je i tada i sada bila u stanju da sačuva našu zemlju i naš integritet. Sve što su ti momci, junaci, uradili 1999. godine, radila bi i ova vojska i svaki od ovih momaka danas bi bio dostojan junaka sa Košara i junaka sa Paštrika", rekao je ministar.

Autorka filma Slađana Zarić kazala je da se na obroncima Vlaške planine snimaju scene o delu borbi koje su se vodile na Paštriku.

"Čini mi se da je Paštrik zapostavljen, a da je u vojničkom smislu bio zaista neverovatan. To su momci koji su deset dana imali konstantne napade albanskih snaga, koji su vršeni danonoćno. Govorimo o pešadijskim i artiljerijskim napadima i tu su NATO snage bacale tepih bombe, koje su bile prosto neverovatne", kazala je Zarićeva.

Vojnofilmski centar "Zastava film" i Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, početkom godine počeli su snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine. U snimanju filma učestvuju vojnici i tehnika Vojske Srbije, a stručni konsultanti su vojna lica koja su učestvovala u borbama na tom delu granice.

Film će biti emitovan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja kao zahvalnost svima koji su štitili granicu otadžbine tokom 1999. godine, ali i počast onima koji su dali živote za odbranu zemlje, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.07.2018, 18:33h rodoljub

    U Srbiji ima dosta NATO-podguznih musica, maskiranih u laznu demokratiju, a neki se predstavljaju kao opozicija, kojima su Vulin i drugi rodoljubi i patriote kost u grlu . Zato treba stalno govoriti o herojskoj borbi nasih branilaca - protiv neuporedivo brojnijeg i jaceg neprijatelja - i o zlocinima nad srpskim narodom , da se nikada ne zaboravi. Sto se kvislinga-NATO-dupeljubaca tice, doci ce vreme da im se sudi .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side