Vulin: Domaće naoružanje na helikopteru H 145
01.02.2020 Beograd

Vulin: Domaće naoružanje na helikopteru H 145

Vulin: Domaće naoružanje na helikopteru H 145 Foto: Beta/Ministarstvo odbrane
U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" nastavljeno je ispitivanje vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR i koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi - raketnog lansera 80 mm i gondole sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H 145, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera H 145 je veliko priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju", istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao ispitivanju u Nikincima.

On je dodao da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da su završena sva ispitivanja koja se tiču bezbednosti i integracije sistema za upravljanje vatrom HForce i elektronike ova dva oružja na tom helikopteru, i da su rezultati vrlo dobri.

"Nemački stručnjaci zaduženi za ovu letelicu su vrlo zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem HForce", naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

Ispitivanju na poligonu "Nikinci" prisustvovali su i Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić, navedeno je u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side