08.03.2018 Beograd

Vulin: Do rekonstrukcije Vlade Srbije treba da dođe, zadnju reč ima vrhovni komandant

Vulin: Do rekonstrukcije Vlade Srbije treba da dođe, zadnju reč ima vrhovni komandant Foto: Beta, Ministarstvo odbrane / Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da do rekonstrukcije Vlade Srbije "može i treba da dođe" i da "zadnju reč" o tome "treba da ima vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić".

"Uvek sam raspoložen za to da se proceni rad svakog od ministara, i da se na osnovu toga obezbede i bolja rešenja, ili da se pohvale oni koji su zaslužili pohvale za svoj rad. Ne treba ni da vas podsećam da sam smatrao da je potrebno imati i parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim", rekao je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane.

Navodeći da mu je čast što je ministar odbrane, Vulin je kazao da njegov rad ocenuju građani Srbije, "na prvom mestu oni koji su ga izabrali".

"Naravno da vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ima zadnju reč, jer je čovek kome Srbija najviše veruje i za koga glasa. I premijerka, ali postoji gradacija odgovornosti i pre svega to treba da učini onaj ko nosi listu i za koga Srbi glasaju, i onaj ko može da kaže da je njegova politička vizija okupila i našu listu i formirala ovu Vladu", rekao je ministar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je rekonstrukcija Vlade Srbije otvorena tema o kojoj neće govoriti u medijima.

Ona je novinarima na Kopaoniku kazala da će rekonstrukcija Vlade - ako je bude - biti zasnovana jedino na rezultatima ili "nedostatku tih rezultata".

 

Remontni zavod iz Batajnice uskoro regionalni centar Erbasa

Remontni zavod "Moma Stanojlović" iz Batajnice biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon sastanka sa potpredsednikom kompanije Erbas za jugoistočnu Evropu i Izrael Cezarom Lopezom.

"Veoma smo zadovoljni našom saradnjom. Kada je u pitanju nabavka helikoptera H-145M, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera - jedan za Ministarstvo odbrane a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Vulin i dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na viši nivo.

Kako se navodi u saopštenju, Zavod "Moma Stanojlović" će imati mogućnosti da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, ali i za održavanje helikoptera Gazela, koji su trenutno u upotrebi u Vojsci Srbije i brojnim drugim državama.

"To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije. Jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome, to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa", rekao je Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo od Erbasa šest helikoptera H-145M a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Imaćemo četiri borbena helikoptera a dva će biti namenjena za traganje i spasavanje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom, kupili smo izuzetan napadački sistem a biće opremljeni i delom našeg naoružanja. Upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12,7 (milimetra) i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 milimetra", rekao je Vulin.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je jedna od ozbiljnih koristi za Srbiju u tom poslu tehnološka saradnja sa Erbasom.

"Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou, a to je veoma velika stvar za odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije - da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema", rekao je Miloradović i dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se proizvode helihopteri, obavljaju se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side