Vulin: Bilo bi pravedno da Voker podeli optužnicu sa Tačijem
10.07.2020 Niš

Vulin: Bilo bi pravedno da Voker podeli optužnicu sa Tačijem

Vulin: Bilo bi pravedno da Voker podeli optužnicu sa Tačijem Foto: Beta / Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je "veoma razočaran što Vilijem Voker nije obuhvaćen optužnicom za ratne zločine uz Hašima Tačija".

"Voker je, 1999. godine, zloupotrebljavajući misiju OEBS-a aktivno radio na pravdanju zločina nad Srbima. Samo za njegovu ulogu u izmišljanju zločina u selu Račak zaslužio je da odgovora pred sudom za ratne zločine", rekao je danas Vulin.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je naglasio da "svi pobijeni srpski civili, policajci i vojnici, kao i njihove porodice imaju pravo da saznaju kako je Voker čuvao i pravio takozvanu OVK i koje sve njihove zločine je opravdao, a koje organizovao."

Vulin smatra da se Vokeru može suditi za zločine na Kosovu, ali može i za zločine u El Salvadoru gde je aktivno podržavao "odrede smrti" i njihove likvidacije političkih protivnika.

"Sa Tačijem je delio radost zbog bombardovanja Srbije i odlikovanja, bilo bi pravedno da podeli i optužnicu i presudu i ćeliju", poručio je ministar Vulin.

Bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu, ambasador Vilijam Voker, izjavio je da je većinu zločina na Kosovu počinila Srbija, a ne OVK, te da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delimično odgovoran za zločine na Kosovu, jer je tada bio ministar u srpskoj vladi.

 

Vulin u 63. padobranskoj dobio beretku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 63. padobranske brigade, na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović", u Nišu, gde mu je uručena beretka.

                                                                                        Foto: Beta / Ministarstvo odbrane

"Komandant brigade pukovnik Nenad Zonić, u ime svih pripadnika, poklonio mu je crvenu beretku padobranaca u znak zahvalnosti za sve što je urađeno za tu brigadu i njene pripadnike", saopštilo je ministarstvo obdrane.

Vulin je, pri obilasku padobranaca, koji su danas izveli jedan od najzahtevnijih skokova sa visine od 4.000 metara, rekao da se oni "neprekidno obučavaju i da im je to  omogućeno jer imaju dovoljno letelica koje mogu da koriste, imaju najsavremeniju opremu, najsavremenije i najmodernije padobrane koji postoje na tržištu". 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side