Vulin: Od 1. januara plate veće nego ikad
15.10.2017 | 12:00h ► 14:07h Beograd

Vulin: Od 1. januara plate veće nego ikad

Vulin: Od 1. januara plate veće nego ikad Foto: Medija centar Beograd
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je to ministarstvo u prvih 100 dana rada promenilo stvari na bolje i kao jedan od najvećih uspeha istakao to što će od 1. janura 2018. godine plate u sektoru odbrane i bezbednosti, kako je rekao, biti veće nego ikada.

Na konferenciji za novinare povodom sto dana rada Ministarstva odbrane Vulin je rekao da je Vojska Srbije sistem i jedna od najvažnijih institucija u kojoj se sve dešava planski, organizovano i naveo da je jedan od zadataka ministarstva poboljšanje standarda pripadnika vojske.

On se u ime svih pripadnika VS i Ministarstva odbrane zahvalio vrhovnom komandantu vojske Aleksandru Vučiću što će plate biti povećane za 10 odsto "uprkos brojnim otporima".

Vulin je naveo primer da će profesionalni vojnik ; od 1. januara 2018. godine imati 39.216 dinara za razliku od 2014. godine kada je njegova plata bila 34.611 dinara.

"Nisu se u ova tri meseca pokrenule takve stvari koje nikada nisu bile urađene i ne bi bile moguće da nije bilo rada mojih prethodnika. Ja hoću da se zahvalim tadašnjem ministru odbrane Vučiću...Bratislavu Gašiću, Zoranu Đorđeviću da nije bilo njihovog rada ništa od toga ne bi bilo moguće", kazao je Vulin.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane povećalo naknade za rad na terenu, započelo projekat dugoročnog stambenog zbrinjavanja, kao i da je, između ostalog, uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta.

"Rešeno je stambeno pitanje za 173 pripadnika Ministarstva odbrane, VS i vojne penzionere", naveo je on.

Vulin je rekao da je u proteklih 100 dana realizovano 48 vežbi i dodao da su "vežbe vrhunac jednog procesa".

Prema njegovim rečima, sprovedena je osnovna obuka za 497 lica i vodi se računa da "naša rezerva ne prestane da bude rezerva".

"Vojska se menja, osavremenjava i postaje sve snažnija...", naveo je on.

Vulin je kazao da je u 2017. godini primljeno više od 1.100 profesionalnih vojnika, dok je 860 njih u procesu prijema.

Vulin je rekao da su zadaci VS da obezbedi administrativnu liniju prema KIM i kontrolu kopnene zone bezbednosti.

On je naveo da je na kontroli granice prema Bugarskoj i Makedoniji angažovano 1.098 lica i da je po početka združene akcije MUP-a i VS sprečen ilegalan ulazak u Sbiju od 22.000 do 23.000 ljudi.

Vulin je kazao da je ukupna vrednost izvoza i izvoznih dozvola u 2017. godini oko 764 miliona dolara i dodao da je odbrambena industrija Srbij veoma poštovana u svetu.

Kada je reč o budžetu Ministarstva odbrane Vulin je rekao da je budžet realizovan 66,70 odsto.

"Trudimo se da budemo štedljivi i efikasni", kazao je on.

 

Sve u vezi stana sam rekao nadležnima i javnosti

Ministar Vulin rekao je danas da kada je reč o kupovini stana na Zvezdari u Beogradu rekao sve što ima da kaže i nadležnima i javnosti i nije želeo da odgovara na pitanja koja se odnose na poreklo više od 200.000 evra za njegovu kupovinu.

"Sve što sam imao da kažem, rekao sam nadležnima i javnosti i ne bih više na tu temu", rekao je Vulin novinarima na koferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

Na uporna pitanja novinara pojedinih redakcija, Vulin je kazao: "Hvala vam puno. Još jednom, sve sam vam odgovorio".

Vulin je juče izjavio da je pogrešio što je, kako je naveo, rekao istinu u vezi s kupovinom stana u beogradskoj opštini Zvezdara i dodao da se kaje što je u tom slučaju postupio po zakonu.

On je zatražio da nadležni organi, kako je rekao, još jednom provere sve detalje u vezi s kupovinom tog stana.

"Ne tražim opravdanje, stan sam kupio pre šest godina kada nisam bio deo izvršne vlasti. Iskreno se kajem što sam rekao istinu, što nisam razmišljao kako ona zvuči. Nisam trebao reći da mi je pomogla porodica, trebao sam da ne kažem istinu", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, podaci o tome kako je kupio stan poznati su već šest godina.

Ministar Vulin je tvrdio da je stan platio prodajom nekretnine, a kasnije da je reč o pozajmici od suprugine tetke iz Kanade, piše u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije koji je ranije objavio KRIK.

Pošto svoje tvrdnje nije mogao da dokaže, Agencija je izveštaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je ministar počinio neko krivično delo. Posle dve godine, tužilaštvo je bez obrazloženja obustavilo postupak.

 

VBA ne prati nikog ne vodi računa ni o čijem političkom delovanju

Vulin je kazao da Vojno bezbednosna agencija (VBA) ne prati nikoga i ne vodi računa ni o čijem političkom delovanju.

"Ni VBA, ni bilo ko drugi u okviru Ministarstva odbrane baš nikoga ne prati, ne vodi računa ni o čijem političkom delovanju. Niko od njih se ne bavi takvim stvarima. Uostalom imate inspektora za službe bezbednosti čiji je izveštaj pre nekoliko dana prošao nadležan skupštinski odbor koji ga je usvojio", rekao je Vulin na pitanje novinara da prokomentariše izjave predsednika Vojnog sindikata Srbije da su pod pratnjom VBA.

On je rekao da se u vojsci trude da pobegnu od politike.

Vulin je dodao da je "siguran da će brzo dobiti telegram podrške" sindikata zbog povećanja plata i dnevnica u tom sektoru.

Na pitanje da li je kao ministar dobio sertifikat za pristup podacima koji su državna tajna Vulin je rekao da je podneo zahtev i da je on u proceduri.

"Podneo sam zahtev. To je u proceduri. Za svaki pojedinačni slučaj onoga što je tajna dobijam posebno odobrenje", rekao je Vulin.

 

Bezbednosna situacija potpuno stabilna, građani Srbije mogu biti mirni

Bezbednosna situacija u zemlji je potpuno stabilna i građani mogu da budu mirni i sigurni, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

"U potpunosti kontrolišemo ne samo svoju teritoriju, nego i sva dešavanja u njoj u skladu s našim zakonskim ovlašćenjima. U potpunosti kontrolišemo migrantsku krizu i njene posledice. Ne dozvoljavamo da se bilo kakva nestabilnost prelije na naš prostor. Građani Srbije mogu da budu mirni i sigurni dok imaju ovakvu vojsku", rekao je Vulin na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade Srbije.

Govoreći o najvećim bezbednosnim izazovima za Srbiju, on je rekao da su to svakako migrantska kriza i njene posledice, kao i verski i politički ekstremizam, koji preti svakoj zemlji na svetu.

"Postoje izazovi o kojima pripadnici naših obaveštajnih službi brinu. Nije baš za svaki razgovor i svako pojavljivanje, ali kao što vidite sve je mirno. To nije baš tako slučajno. Kroz ovu zemlju je prošlo milion ljudi koji nisu naši državljina bez ijednog incidenta i to nije slučajno i ne može da bude slučajno da nije rada, između ostalog, i naših obaveštajnih službi i to veoma korektnog", rekao je Vulin.

Na pitanje o nabavci sistema Protiv-vazdušne odbrane (PVO), on je rekao da svaka zemlja nastoji da se opremi i naoruža, kao i obezbedi bolje i savremenije sisteme.

"Kad je PVO u pitanju, kao posledica NATO agresije ona je zaista u jako lošem položaju. To možemo da radimo samo postepeno i korak po korak. Dakle, nema nikakve nabavke... procenjujemo da li će nešto biti moguće a to zavisi od brojnih faktora ekonomskih, finasijskih, političkih...", rekao je srpski ministar odbrane.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.10.2017, 18:24h Dusan

    Dosta lupetanja i slihtanja "vrhovnom komadantu" (ahahahaha) "tetkin". Ova drzava je zapamtila mnoga vremena sa boljim platama (tesko mogu i biti gore od ovih). Ali, valjda vazi ona narodna: "Nicija nije gorela...."

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side