11.10.2017 | 19:03h ► 20:11h Beograd

Vulin ambasadoru SAD: Srbija ne treba da se stidi onih koji su je branili

Vulin ambasadoru SAD: Srbija ne treba da se stidi onih koji su je branili Foto: Medija centar
Ministar odbrane Aleksandar Vulin odbacio je danas kritike ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota povodom odnosa prema haškom osuđeniku generalu Vladimiru Lazareviću, navodeći da Srbija nije izazvala ratove i da ne treba da se stidi onih koji su je branili.

Reagujući na ocenu Skota da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", Vulin je izrazio čuđenje što kako je rekao, "ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i pretnju odnosima u tome što je haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske ili u oslobađanju Nasera Orića".

"Lazarević je slobodan čovek a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda. Da li treba da hvalim bombardovanje i tražim opravdanje za otcepljenje Kosova i Metohije? Ne znam vojsku koja bi se odrekla i postidela generala Lazarevića, a ja sigurno neću", naveo je ministar odbrane.

Vulin je dodao da je zbog takvog stava "nedeljama" izložen medijskim napadima, kao i da je spreman da "plati cenu".

Ministar odbrane ranije je na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, među kojima je bio i poslednji komandant 3. armije VJ, general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kazao da je "prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju i kada su nas terali da ih se stidimo".

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", naveo je Vulin.

Posle te izjave reagovao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot koji je danas na svom Tviter nalogu preneo tekst "Vašington posta" pod naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca", ocenivši da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom".

Bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović rekao je da je neprimerno što američki ambasador "ogorčeno tvituje" i da se reakcija Kajla Skota može tumačiti kao žaljenje što je Srbija na putu povratka svog integriteta.

Jugović je u izjavi za portal Komentar-pres (www. komentarpreš.net) rekao da je dolazak Vulina na poziciju ministra odbrane garancija da će Srbija biti vojno neutralna i da će Vojska Srbija biti snažnija.

"Obaveza je ministra vojnog da se ponosi generalima kojima se svaki srpski vojnik ponosi. Srbija više nije zemlja u kojoj se vladajuće strukture stide da osude NATO bombardovanje na našim prostorima i Srbija više nije zemlja u kojoj se o sudbini članova Vlade odlučuje u ambasadama", rekao je Jugović.

On je kazao da je pravi razlog za reagovanje ambasadora SAD to što su propali meseci rada na stvaranju atmosfere za smenu ministra Vulina.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side