Vukosavljević: Ulaganje u prosvetu, obrazovanje i kulturu jedan od najvećih zadataka svakog društva
15.05.2019 Beograd

Vukosavljević: Ulaganje u prosvetu, obrazovanje i kulturu jedan od najvećih zadataka svakog društva

Vukosavljević: Ulaganje u prosvetu, obrazovanje i kulturu jedan od najvećih zadataka svakog društva Foto: Beta / Ministarstvo kulture i informisanja / DS
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je danas u Muzeju Vojvodine da je ulaganje u prosvetu, obrazovanje, kulturu i ohrabrivanje mladih ljudi da se posvete kreiranju sopstvene sudbine, jedan od najvećih zadataka svakog društva.

Vukosavljević je u tom muzeju otvorio izložbu pod nazivom "Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka".

"Istorijski razvoj od stotinak godina koliko obuhvata izložba koja se tiče ispita zrelosti vojvođanskih gimnazijalaca, jeste priča o istoriji obrazovanja našeg naroda, ali i drugih naroda koji sa nama žive. To je priča o velikoj borbi za sopstveni identitet, sopstvenu kulturu i prosvetu", rekao je Vukosavljević, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Na izložbi je, kako se navodi, kroz rekonstrukciju učionica sa kraja 19. i početka 20. veka, đačka svedočanstva, sačuvane školske izveštaje, kao i fotografije maturanata, publici prikazana društveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodišnjem periodu.

Vukosavljević je naveo da je "tradicija obeležavanja ispita zrelosti u našem narodu duga", a da su fotografije sa mature "bile veoma čuvane porodične vrednosti i svedočanstvo o uspehu pojedinca i društva".

"Ako želimo da pogledamo šta je naš istorijski, kulturno-obrazovni, prosvetni i svaki drugi identitet, onda ćemo gledajući ove fotografije moći da zavirimo u deo onog DNК koji čini naše današnje postojanje. Iza ovih lica na starim fotografijama nalaze se naši pisci, stvaraoci, umetnici, pravnici, lekari", kazao je Vukosavljević.

Autorke izložbe su muzejska savetnica Ljubica Otić i viša kustoskinja Čarna Milinković, navodi se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side