Vukosavljević s direktorkom Uneskovog centra za svetsku baštinu o spomenicima na Kosovu
19.11.2019 Beograd

Vukosavljević s direktorkom Uneskovog centra za svetsku baštinu o spomenicima na Kosovu

Vukosavljević s direktorkom Uneskovog centra za svetsku baštinu o spomenicima na Kosovu Foto: Beta / Ministarstvo kulture i informisanja
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je danas u Parizu, na sastanku sa direktorkom Uneskovog Centra za svetsku baštinu Mehtildom Rusler da je zabrinut za stanje srpske kulturne baštine na Кosovu i naglasio da osim četiri spomenika kulture, koji su pod zaštitom Uneska na Kosovu postoji više od 1.300 spomenika kulture koji su u opasnosti.

Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević je naveo da lokalno stanovništvo na Kosovu ne pokazuje "spremnost i dobru volju za adekvatan tretman srpskih svetinja".

Ministar Vukosavljević istakao je da postoji zajednički stav Ministarstva kulture i informisanja i Srpske pravoslavne crkve da treba obnoviti dve kule na Crkvi svetog Đorđa, u okviru manastira Đurđevi stupovi, koji se nalazi na području Starog Rasa i Sopoćana koje je pod zaštitom Uneska.

Tokom razgovora bilo je reči i o zajedničkoj nominaciji transnacionalnog dobra "Limes – Granice Rimskog carstva" za upis na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine, za koju je konstatovano da se razvija u dobrom pravcu, kao i o nominaciji "Кulturni predeo Bač sa okruženjem", podnetoj od strane Srbije, koja je takođe pozitivno ocenjena.

Vukosavljević učestvuje na Forumu ministara kulture koji se održava u okviru 40. Generalne konferencije Uneska u Parizu.

Forum ministara kulture poslednji put održan je pre 21 godinu, a na ovogodišnjem skupu prisutno je više od 100 ministara iz celog sveta.

Učesnicima Foruma obratio se i ministar Vukosavljević, koji je govorio na panelu "Кultura u središtu obrazovanja – bazična dimenzija ljudskog razvoja i inovacija" posvećenom značaju obrazovanja u kulturi i umetnosti.

Za vreme trajanja Foruma, ministar Vukosavljević je, u sedištu Uneska, prisustvovao dodeli grčke međunarodne nagrade "Melina Merkuri" za zaštitu i upravljanje kulturnim prostorima, a na marginama Foruma Vukosavljević je imao i niz kraćih bilateralnih susreta s ministrima više zemalja i visokim predstavnicima Uneska.

Za danas je planiran i sastanak s delegacijama Slovenije i Austrije i predstavnicima Uneska na temu obnove Paviljona 17, odnosno "Jugoslovenskog paviljona", u okviru Državnog muzeja Aušvic-Birkenau.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja