10.02.2018 Beograd

Vukosavljević razgovarao s Gajovićem posle njegovih izjava o novinarima

Vukosavljević razgovarao s Gajovićem posle njegovih izjava o novinarima Foto: print screen
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je razgovarao sa državnim sekretarom za informisanje Aleksandrom Gajovićem i da je dobio čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da ministarstvo ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara.

Vukosavljević je u odgovoru Insajderu povodom Gajovićevih izjava da novinari treba da štite sami sebe i da se "namerno potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini", naveo da je razgovarao sa državnim sekretarom zaduženim za medije.

"Dobio sam čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da ministarstvo ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara, te da napadima na novinare, kao i u slučaju ugrožavanja rada svih ostalih profesija, treba da se bave nadležni organi", rekao je Vukosavljević.

U pisanom odgovoru Insajderu, Vukosavljević je dodao i da je Ministarstvo kulture i informisanja u više navrata jasno i nedvosmisleno navelo da se oštro protivi bilo kom vidu ugrožavanja medijskih sloboda, pa tako i napadima na novinare.

Insajder dodaje da se ministar u odgovoru nije osvrnuo na izjave Gajovića u kojima je doveo u pitanje da se napad na novinara N1 uopšte i desio, ili insinuacije da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi ispali žrtve.

Gajović je za Radio Slobodna Evropa rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare. Dodao je da oni nisu jedini koje napadaju i da treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima.

Rekao je i da se "namerno potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini" i da ga interesuje i "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada".

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) saopštila je ranije danas da su izjave državnog sekretara Aleksandra Gajovića besramne i opasne, te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare, već i njihovog podsticanja.

Koalicija je pozvala premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, da se odrede prema "tom skandaloznom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi ministarstva i Vlade Srbije".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side