08.02.2019 Beograd

Vukosavljević: Kultura govora u medijima i javnom prostoru Srbije gubi na kvalitetu

Vukosavljević: Kultura govora u medijima i javnom prostoru Srbije gubi na kvalitetu Foto: Beta / Nebojša Micković
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da kultura govora u javnom prostoru i medijima u Srbiji gubi na kvalitetu, i da je zato važno da društvo podigne nivo percepcije o tome.

Vukosavljević je na konferenciji povodom početka realizacije projekta "Karavan kulture govora", rekao da je cilj te akcije da kultura govora i opšte pismenosti budu teme u našoj javnosti.

"Svedoci smo da se u javnom prostoru i putem medija govor menja, kruni i gubi na kvalitetu. Ljudi se izražavaju sve jednostavnije. Kada se o važnim temama govori u skupštini ili u emisijama, možemo da vidimo jednu poražavajući posledicu, a to je da se jezik maksimalno uprošćava", rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da, uprkos tome što ovakve akcije mogu da odaju utisak "uzaludnosti", obzirom na stav da je jezik živa stvar i da se menja, "svaka kultura i civilizacija moraju da se suprotstave lošim navikama ljudi, uključujući i poštapalice i gruba skraćivanja jezika".

Promoter projekta, francuski humanitarac Anro Gujon kazao je da je počeo da uči srpski jezik kako bi razumeo narod u celini, njihove muke i strahove.

"Počeo sam da učim srpski, i više sam saznao o Srbiji i Srbima dok sam razgovarao sa njima, nego u biloj kakvoj sociološkoj studiji", kazao je Gujon.

Projekat "Karavan kulture govora" sprovodi se u sklopu akcije "Negujmo srpski jezik", sa ciljem da se u svakom gradu sprovedu besplatne radionice za mlade na kojima bi oni unapredili govorne navike i udaljili se od površnosti izražavanja. 

Karavan će tokom februara obići Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.02.2019, 17:30h STRANAC otkriva Ameriku-SRBIJU - po Domanoviću...

    "Počeo sam da učim srpski, i više sam saznao o Srbiji i Srbima dok sam razgovarao sa njima, nego u biloj kakvoj sociološkoj studiji", kazao je Gujon."...- Ovaj USHIĆENI "naučnik" je otkrio Ameriku, a,u stvari, SRBIJU - ali nije originalan, još početkom XX veka opisao je R. Domanović opisao zadivljenog stranca (Srbina iz dijaspore) ovako:"Dovde se na sever prostire zemlja slavnog i srećnog naroda kome je veliki bog podario veliku, retku sreću da se u njegovom jeziku, potpuno pravilno gramatički, na ponos zemlje i naroda, k pred i uvek pretvara u c". Pročitam jedanput, dvaput, nikako da se priberem od čuda šta to sve ima da znači...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side