Vukosavljević i Kusturica: Film o Jasenovcu, bolna i neispričana tema
10.04.2019 Beograd

Vukosavljević i Kusturica: Film o Jasenovcu, bolna i neispričana tema

Vukosavljević i Kusturica: Film o Jasenovcu, bolna i neispričana tema Foto: Beta, Ministarstvo kulture i informisanja
Ministar kulture i informisasnja Vladan Vuksavljević izjavio je danas da je postignut načelnik dogovor da se režiser Emir Kusturica radi na temi Jasenovca, navodeći da "stradanje srpskog naroda i genocid koji se nad njim sproveo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nije dovoljno obrađivan u našoj umetnosti, a da nijedan film o tome nije snimljen".

Vukosavljević je, na konfereniciji za novinare, rekao da je tema genocida u NDH rizik za svakog autora, i da je reč o "velikoj neispričanoj temi, o bolnoj temi o velikoj zjapućoj rani na telu našeg naroda i našeg istorijskog pamćenja".

"Mi smo uspeli da postignemo načelni dogovor da se Emir Кusturica pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima koje sam izabere da napiše scenario, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u godinama koje su ispred nas - 2020, 2021 - uz napore ministarstva kulture i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma", izjavio je Vukosavljević, saopštilo je ovo ministarstvo.

Kusturica je rekao da je "naše pristajanje na zaborav dovelo do toga da se sa mučnog stradanja u Jasenovcu skolni svetlost reflektora".

"Prvi film o ovom logoru snima se u Hrvatskoj, na to takođe pristajemo zbog ideje da nemamo pravo na svoju istoriju", upozorio je reditelj.

Prema njegovim rečima, ideja za film o Jasenovcu "nije bazirana na krvavoj priči već na priči o ženi koja je spasavala decu, srpsku ali i jevrejsku i romsku".

Кusturica je najavio da je u planu da sa Кijanu Rivsom snima film o genocidu u Sudanu i da je to razlog više da se pohvali projekat u kom učestvuje ninistarstvo kulture i informisanja.

"Mi imamo pravo da govorimo o svojoj istoriji", naglasio je Kusturica.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side