19.09.2017 | 11:34h ► 23:45h Beograd, Vranje

Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu

Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu Foto: Medija centar Beograd
Vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji štrajkuje glađu zbog gašenja tog medija, prebačen je večeras oko 22.30 hitno u bolnicu u Vranju kolima Hitne pomoći.

Kako se navodi na sajtu Vranjskih, Obradoviću je zdravstveno stanje počelo da se pogoršava u kasnim večernjim satima, a odluku da potraži medicinsku pomoć doneo je posle savetovanja sa prijateljima koji su se okupili u redakciji "Vranjskih".

Hitna pomoć već je jedanput u toku dana posetila Obradovića, ali je on odbio bio kakvu pomoć.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović zaključao se danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk glađu. Ispred prostorija su ostale okupljene kolege i prijatelji.

Obradović je štrajk glađu počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".

Pre neo što se zaključao u prostorije Vranjskih, on je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to "njegova borba" i njegov lični čin.

On je ranije danas saopštio da je počeo štrajk glađu jer želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina.

"Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće", naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese "Vranjskih", dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije te novine prestaju da postoje.

Obradović je dodao da novinarstvo i "Vranjske" ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

"Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata", rekao je Obradović.

On je dodao da je to samo postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.

"Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak", dodao je Obradović.

Osnivač "Vranjskih" je dodao da nema i neće imati bilo šta da pojašnjava ili dodaje na tu temu i zamolio javnost da poštuje njegovu odluku.


Brnabić: Nemam dovoljno informacija o gašenju Vranjskih

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema dovoljno informacija o gašenju nedeljnika Vranjske i da država nema udeo u medijima, posebno u lokalnim medijima.

"Nisam siguran na koji način Vlada Srbije može da pomogne, ne znam koliko može sad da da subvencije lokalnim medijima. U svakom slučaju nisam osoba koja je najpozvanija da pričam o tome", rekla je Brnabić novinarima u Vranju.

Ona je ocenila da je finansiranje medija, a posebno održivo finansiranje medija, problem svuda u svetu.

"Ja sam o finansiranju i održivosti medija, koji su važni, razgovarala i sa predstavnicima evropskog parlamenta i složili smo se da je to svuda problem", rekla je Brnabić.

Nedeljnik Vranjske prestao je da postoji 18. septembra posle 23 godine.

 

Zaštitnik građana pozvao Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas direktora i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu "ako veruje u institucije države".

"I kao zaštitnik građana, i kao čovek, molim gospodina Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu ako veruje u institucije ove države. Jedna od tih institucija je zaštitnik građana, koji će svakako delovati", rekao je Pašalić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je dodao da će institucija zaštitnika građana "delovati po pritužbi ili po službenoj dužnosti ili će izabrati jedan od načina koji mu stoje na raspolaganju ako postoje elementi medijacije pomirenja".

Pašalić je kazao da će zaštitnik građana pratiti sve okolnosti u vezi sa tim slučajem.

 

Lokal pres: Pozivamo Obradovića da prekine štrajk glađu i ostane borac za slobodu medija

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih nezavisnih medija "Lokal pres" iz Kragujevca pozvalo je večeras direktora i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu i odluku o budućnosti Vranjskih prepusti građanima Vranja.

"Oni (grajdani) su danas najpozvaniji da odbrane svoj list braneći istovremeno i svoje ustavno pravo na objektivno i pravovremeno informisanje. Pozivamo ga da prekine sa štrajkom, jer nijedan minut njegovog zdravlja nije vredan da bude žrtvovan zbog svega što vlast u Srbiji i lokalna vlast u Vranju rade u nameri da uguše slobodu medija i informisanja", saopštio je "Lokal pres".

To udruženje je navelo da gašenje jednog od najuglednijih i najuticajnijih lokalnih medija mora biti znak za uzbunu u celom društvu, a naročito u Vranju "gde se nedeljama već od pojedinih lokalnih moćnika moglo čuti da će 'Vranjske' biti ugašene".

"Primer Vranja je samo najdrastičniji primer bezočnosti sa kojom je lokalna vlast rešena da se obračuna sa onima koji nisu spremni da ćute i da budu poslušnici", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "nakon skaradnog sprovođenja konkursa za sufinansiranje lokalnog informisanja, lokalni vlastodršci u Vranju danima najavljuju da će ugasiti Vranjske novine, što su konačno i ostvarili dobro oprobanom metodom selektivnog inspektorovanja i treniranja strogoće u vidu poreske kontrole poslovanja redakcije Vranjskih novina".

"Razumemo razloge Vukašina Obradovića da svojevoljno ugasi i list i portal i da to zadovoljstvo ne prepusti onima koji javnu funkciju koriste za privatno dobro, razumemo i potrebu dugogodišnjeg novinara i nekadašnjeg predsednika Lokal presa i NUNS-a da na ovakav, drastičan način, štrajkom glađu, pokuša da odbrani i lično dostojanstvo i dostojanstvo svojih medija, ali i cele profesije", dodaje se u saopštenju.

"'Lokal pres' čvrsto stoji uz Vranjske i Vukašina Obradovića, a očekujemo da to učine i Ministarstvo kulture i informisanja i međunarodne novinarske organizacije jer tamo gde nema medijskih nema ni ljudskih sloboda", saopštio je "Lokal pres".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side