Vukajlović: Odluku o nabavci vakcina donela vlada
26.02.2015 Beograd

Vukajlović: Odluku o nabavci vakcina donela vlada

Vukajlović: Odluku o nabavci vakcina donela vlada Foto: freeimages.com
Nekadašnja direktorka Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović negirala je danas pred Višim sudom u Beogradu da je bilo malverzacija sa nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine ističući da je odluku o nabavci vakcina donela vlada.

Vukajlović je mahom za svaki navod optužnice podnela sudu materijalni dokaz kojim osporava tvrdnje Tuzilaštva iz optužnice kojom je obuhvaćeno još troje optuženih.

Nakon izlaganja odbrane, Vukajlovićkin branilac Ðorde Kalanj predložio je zameniku Višeg javnog tužioca da još jednom razmotri da li ima smisla da nastavi krivično gonjenje protiv nje, na šta mu je tužilac odgovorio da nije nadležan da donese takvu odluku.

Sudija Vladan Ivanković rekao je da će dostaviti Tužilaštvu zapisnik sa današnjeg suđenja, kako bi moglo da donese eventualnu odluku o daljem postupanju.

Bivša direktorka RŽO je predstavila sudu brojne odluke i dopise vlade među kojima je i odluka o nabavci i količini vakcina.

Takođe je sudu priložila dopis koji je RŽO poslao svim tadašnjim proizvođacima vakcina iz kojeg se vidi da niko nije izostavljen.

Ona je podsetila da je tokom gostovanja na Dnevniku RTS-a 4. januara 2010. godine javno upozorila da nema potreba za daljom nabavkom vakcina, dok je tadašnji ministar zdravlja rekao da se nabavka neće prekidati.

Ukazala je i na dopise koji se nalaze među dokazima odbrane, upućenim vladi i ministru u kojima se predlaže prekid nabavke vakcina, kao i na izveštaje budžetske komisije da nije pronađeno ništa nezakonito i sporno u postupanju RŽO prilikom nabavke vakcina.

U nastvaku suđenja koje je zakazano za 14. april biće saslušano troje ostalih optuženih bivša direktorka Jugohemije Smiljka Mileusnić Adžić, direktor kompanije Jugohemija farmacija Vladimir Gravar i direktor firme Detap Ljubomir Pavičević.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.02.2015, 07:36h DR

    Koliko se vakcina nabavlja za gradjane Srbije je Stvar strucne procene. U svetu se vakcinise i do 55% gradjana. U Srbiji manje, ali se zato vise umire. Prva zrtva ovogodisnjeg gripa je 33godisnji kragujevcanin, ali na intenzivnim jedinicama ima znacajan broj H1N1 inficiranih sa pneumonijama, ciji zivot visi o koncu.

  • 28.02.2015, 07:24h Profesosr

    Ko ce platiti ostetu zbog bahatog tretmana gospodje Vukajlovic?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side