Vukadinović: Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju
21.11.2019 Beograd

Vukadinović: Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju

Vukadinović: Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju Foto: Beta / Miloš Miškov
Samostalni poslanik Djordje Vukadinović izjavio je danas da je kao odgovor na poslaničko pitanje od Ministarstva unutrašnjih poslova upravo dobio informaciju da je to ministarstvo u maju 2018. godine dalo saglasnost kompaniji "Krušik" za izvoz mina u Jermeniju.

Vukadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao "da je time knjiga spala na dva slova", budući da su preostale još dve institucije Ministarstvo inostranih poslova i BIA, od kojih je moguće da "Krušik" nije dobio tu saglasnost, koja je kasnije data privatnom posredniku (firmi GiM)".

"Dobio sam odgovor posebno od kabineta ministra unutrašnjih poslova gde oni kažu i potvrdjuju da su po zahtevu od 10. aprila, 22. maja 2018. godine dali pozitivan odgovor. I Ministarstvo odbrane mi je odgovorilo da je dalo pozitivan odgovor holdingu "Krušik". Od Ministarstva spoljnjih poslova ću tražiti pojašnjenje nepotpunog odgovora koji sam dobio. Ministarstvo spoljnjih poslova nije reklo ni da, ni ne, stoga ću ponoviti pitanje", kazao je Vukadinović.

On je rekao i da ga ne zanima samo da li je odgovor na zahtev "Krušika" bio pozitivan ili negativan već i sa kojim obrazloženjem je odobrenje uskraćeno "Krušiku" 2018. godine, a nekoliko meseci kasnije date su dozvole privatnom posredniku.

"Korak po korak uporno i neodustajno ću insistirati na pitanjima jer je u zajedničkom interesu da se stvar istera na čistac. Da utvrdimo činjenice barem o jednom segmentu afere "Krušik" i čudne poslove u vezi naše namenske industrije", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao "da je više nego jasno da ima mnogo blata i mutnih stvari ne samo u ovom poslu već i šta smo čuli od uzbunjivača direktno i indirektno i šta je procurelo u javnost, ali ima i drugih stvari kao što je rat medju trgovcima oruzjem".

On je predložio "zabranu ili ukidanje učešća posrednika u trgovini u sektoru namenske industrije jer problemi očigledno postoje godinama, a i da ne bi lovili ko je kome brat, sin ili kum".

 

Političari skandalozno o špijunskoj aferi, kao u filmu Tri karte za Holivud

Samostalni poslanik Djordje Vukadinović izjavio je danas da je "sama afera u vezi sa navodnom špijunažom i ugrožavanjem nacionalne bezbednosti, kao i način kako je afera lansirana neobičan i skandalozan i da podseća na scene iz domaćeg filma "Tri karte za Holivud" u kome se u nekoj srpskoj palanci prepucavaju lokalni rusofili i amerikanofili".Vukadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se "sumnjive afere u Srbiji objavljuju na neozbiljan i karikaturalan način od strane medija, sa i bez navodnika, ali da je zabrinjavajuće to što se povodom njih oglašavaju i političari".

"Pre nekoliko meseci imali smo aferu - plan "Omča", koji je bio lansiran navodno u cilju državnog udara od strane prozapadnih elemenata. Danima su neki mediji o tome govorili. Pitao sam zvanično BIA i dobio sam informacije da nikakvog plana sa takvim nazivom nije bilo, ali da oni vode računa i prate sve što se odnosi na bezbednost zemlje", rekao je Vukadinović.

On je povodom najnovije afere u kojoj "ruski špijun daje novac nekom domaćem pripadniku bezbednosnih službi" rekao da je "jedno osuda načina kako je ta afera lansirana, a drugo je to kako su ulje na vatru dolivali najviši državni funkcioneri.

"Izjava ministra odbrane (Aleksandra) Vulina i predsednice Vlade Ane Brnabić, pa i predsednika republike (Aleksandra Vučića) koji je zakazao za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost deluje kao preterana reakcija", kazao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da "dok medijima i tabloidima to možemo odobravati ili neodobravati mnogo više zabrinjava kada se u to uključe najviši državni organi".

"Omča" je bila bura u čaši vode, medijsko-politički spin, a videćemo šta će biti ovoga puta. Ne treba potcenjivati probleme i opasnost ali ih ne treba dramatizovati", rekao je Vukadinović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side