Vučićević mora da plati 100.000 zbog uvreda Gruhonjića
17.07.2019 Novi Sad

Vučićević mora da plati 100.000 zbog uvreda Gruhonjića

Vučićević mora da plati 100.000 zbog uvreda Gruhonjića Foto: Beta/Miloš Miškov
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas zadovoljstvo sudskom presudom kojom je sa 100.000 dinara kažnjen tabloid Informer i njegov odgovorni urednik Dragan J. Vučićević zbog uvreda na račun novinara, programskog direktora NDNV-a i nastavnika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinka Gruhonjića.

"Iako je reč o maratonskom procesu, važna je poruka ove presude da se govor mržnje i javno blaćanje istaknutih novinara koji profesionalno rade svoj posao ipak sankcioniše", naveo je NDNV u saopštenju.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu odgovornom uredniku tabloida Informer Draganu J. Vučićeviću naloženo je da Gruhonjiću isplati 100.000 dinara zbog povrede časti.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu po tužbi Dinka Gruhonjića protiv "Insajder tima doo" iz Beograda i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića. Presuda je doneta 16. maja, a njome je odbijena žalba tuženih na prvostepenu presudu iz juna 2017. godine.

Na osnovu pravosnažne sudske presude, tuženi su obavezani da tužiocu isplate 100.000 dinara sa zateznom kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti.

Istom presudom glavnom uredniku Informera zabranjeno je da u tom mediju ponovi uvrede koje su iznošene protiv Gruhonjića, pod pretnjom novčane kazne. Vučićeviću je naloženo i da objavi sudsku presudu u listu Informer.

"Dinko Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje NDNV-a koja je namenjena portalima tog udruženja VOICE, Autonomija i Autonomija na mađarskom jeziku, s ciljem jačanja nezavisnog novinarstva, kao jedine brane tabloidnom ludilu", naveo je NDNV.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side