13.02.2018 Beograd

Vučićeva poseta izaziva različite reakcije poslanika u Saboru

Vučićeva poseta izaziva različite reakcije poslanika u Saboru Foto: Beta / AP / Darko Bandić
Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj podelila je poslanike u Saboru: dok jedni smatraju da se s njim, kao izabranim predsednikom, mora razgovarati, drugi navode da Vučić nije prijatelj Hrvatske i da nema dobre namere.

Poslanik vladajuće Hrvatske demoratske zajednice (HDZ) i bivši ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je danas u Saboru da su Vučića izabrali gradjani Srbije i da s njim, kao legalno izabranim predsednikom, Hrvatska mora da razgovara da bi rešila pitanja iz ratne prošlosti.

Kovač je rekao da je i tokom rata tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjma razgovarao sa Slobodanom Milošević, iako je "znao da je ovaj pre toga slao u Hrvatsku eskadrone smrti".

"Vučića kao predsednika Srbije primaju i drugi, ne samo mi…. Ako želimo da rešavamo otvorena pitanja, nasledje rata, možemo to samo s njim rešiti, jer on ima moć", naglasio je Kovač.

Osvrnuvši se na zahteve da se Vučić izvini za svoje huškačke izjave iz ratnih 90-tih, Kovač je rekao da misli da je Vučić "svestan da je bio u mitomanskoj zabludi", ali da nije posao Hrvatske da od nekog "izvuče izvinjenje, nego on sam mora da odluči hoće li se o tim zabludama izjasniti".

Poslanik najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, Bojan Glavašević ocenio je da Vučič nije prijatelj Hrvatske i da nema dobre namere prema njoj.

"Čovek čije se jedine iskrene namere prema nama vide u njegovom huškačkom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, pa u Skupštini Srbije 2000. kada je govorio da želi menjati medjunarodno priznate granice Hrvatske po velikosrpskim maštarijama. Te reči nikad nije povukao", rekao je Glavašević.

On je rekao da je Srbija danas prijateljska zemlja, a da put pomirenja "ne mogu da vode ljudi poput Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović". Pomirenje, kako je rekao, mogu početi oni gladni mira i prijateljstva, a ne oni gladni moći.

Poslanik Mosta Miro Bulj rekao je da je juče ispred Sabora postavio pitanje Vučiću "kada će u hrvatsku Glinu", aludirajući na Vučićev govor u Glini 1995. u kojem je rekao da Glina nikad neće biti hrvatska.

Bulj je i danas sa govornice Sabora postavio Vučiću isto pitanje, ocenivši da bi on trebalo da ode u Glinu i izvini se, pre svega, Srbima koje je "huškao protiv Hrvatske" i da se bore za granice velike Srbije, ali i gradjanima hrvatske nacionalnosti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side