Vučić za Bild: Srbija poštuje Rusiju, ali nam je cilj ulazak u EU
12.06.2014 Beograd

Vučić za Bild: Srbija poštuje Rusiju, ali nam je cilj ulazak u EU

Vučić za Bild: Srbija poštuje Rusiju, ali nam je cilj ulazak u EU Beta
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za nemački i švajcarski "Bild" da Srbija poštuje Rusiju kao veliku silu i partnera, ali da je cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju (EU).

 

"Naši odnosi sa Rusijom su potpuno u redu i normalni. Ali naš navažniji cilj u ovom trenutku je prstupanje EU. Evropa, to je naš cilj. Za to ćemo sve učiniti. Tu nema povratka", kazao je Vučić za ugledne nemačke i švajcarske novine, a prenosi list "Blic" u izdanju od petka.

Upitan da li to znači da će Srbija postati članica NATO pakta, on je kazao da je to "škakljivo pitanje" i podsetio da je NATO bombardovao Srbiju 1999. godine.

Dodao je i da Srbija ima dobre odnose sa NATO i da ostaje da se vidi "kuda će nas to odvesti".

Na pitanje da li veruje da će Ukrajina povratiti Krim, on je odgovorio da Srbija od početka podržava teritorijalni integritet Rusije, što uključuje i Krim.

Premijer je istakao da "priznanje Kosova nije na dnevnom redu za Srbiju" kada Srbija postane članica EU.

"Pregovaramo sa Prištinom o poboljšanju odnosa. Rećiću vam isto što sam rekao i Angeli Merkel: nisam preteran optimista, vidim prepreke koje su pred nama. Ipak, upravo sada verujem da možemo da rešimo probleme", rekao je Vučić.

Premijer Srbije boravio je u sredu i četvrtak u Nemačkoj, gde je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel i nemačkim privrednicima.

Vučić je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od petka ocenio da je poseta protekla "neočekivano dobro" i naglasio da Merkelova nije iznela nove uslove za Srbiju.

"Apsolutno ni jedan uslov nisam čuo od kancelarke Merkel, niti se o uslovima razgovaralo. Jedino se od nas očekuje da marljivo radimo na ekonomskim reformama. Od Nemačke sada možemo samo da dobijemo, a ništa da izgubimo", kazao je Vučić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja