Vučić razgovarao s Pičom
17.09.2019 | 13:27h ► 17:09h Beograd

Vučić razgovarao s Pičom

Vučić razgovarao s Pičom Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, danas su razgovarali o odnosima Srbije i Severnoatlantskog saveza, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je u razgovoru izrazio zadovoljstvo stepenom poverenja i saradnjom s NATO, koja se odvija uz poštovanje neutralnosti Srbije.

On je naveo da je usaglašavanje novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva veoma važno i da vojska Srbije kroz saradnju s NATO jača svoju interoperabilnost.

Vučić je rekao i da je prisustvo KFOR na Kosovu garant bezbednosti i da KFOR ima odgovornost da reaguje u slučajevima krize.

Srbija želi trajno i održivo kompromisno rešenje za Kosovo, naveo je predsednik Srbije.

Vazduhoplovni maršal Pič se takođe pozitivno izrazio o saradnji i zajedničkim aktivnostima.

Pič je podržao dijalog Beograda i Prištine i rekao da KFOR nastavlja da obavlja svoje zadatke na osnovu rezolucije 1244.

On je pohvalio profesionalnost vojske Srbije u vreme kriza na Kosovu i rekao da je komunikacija vojske Srbije i KFOR najbolji odgovor. I Vučić se založio za stalnu komunikaciju s misijom na Kosovu.

Vučić i Pič su još razgovarali i o situaciji u regionu i izrazili zabrinutost zbog porasta političkih tenzija.

 

Vučić: Svaki Srbin, ma kako se zvao, biće uhapšen ako je učestvovao u ubistvu Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas će svaki Srbin, "ma kako da se zove", biti uhapšen istog trenutka ako se utvrdi da je učestvovao u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska spomen-sobe "Kosmetske žrtve", Vučić je kazao da na rasvetljavanju tog zločina radi "vrhunski tim BIA" koji se kako je ocenio, "ozbiljno bore da se otkrije istina".

"Iako nismo mogli da vodimo uviđaj, iako nijednog sekunda nismo mogli da sarađujemo sa Prištinom a de fakto ni sa Euleksom, mi i dalje vodimo najozbiljniju istragu i verujem da ćemo otkriti sve koji su u tom strašnom zločinu učestvovali", kazao je Vučić.

On je naveo da će "istog trenutka" biti uhapšen svaki Srbin, ma kako se on zvao, ako se utvrdi da je učestvovao u ubistvu Ivanovića.

"Jedan Srbin je bio ispitan, i to je Milan Radoičić, i za njega je utvrđeno u tome nije učestvovao", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je optužio političke protivnike da pokušavaju "usputno" da prebace na njega odgovornost za ubistvo Ivanovića.

"Ta vrsta potrebe političkih protivnika da kad ne znaju kako da se izbore sa nečijim radom, posvećenošću, obrazovanjem, da moraju da lažu javnost, to su tako strašne i monstruozne stvari da više govore o njima nego o meni. Neću bežati od vas ili bilo koga drugog što bi usputno hteo da mi nabaci krivicu za to ubistvo. Nisam nikog ubio, niti ću a Oliveru dok je bio u zatvoru, i njegovoj porodici, pomogao sam samo ja", rekao je Vučić.

 

Vučić: Vesić uradio sve kako je trebalo po pitanju Trga Republike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne razume zbog čega se pojavila histerija oko novih radova na Trgu Republike u Beogradu i ocenio da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić uradio "baš sve kako je trebalo, jer nije probleme stavljao pod tepih".

"Da li država daje više para zbog toga što je neko napravio grešku u projektu? Ne. Da li je grad kriv? Ne. Osim što nije ni malo šarmatan niti simpatičan, kao i ja, da li je Vesićev posao bio da im zapreti menicama i garancijama? Da li je to uradio? Jeste", rekao je Vučić novinarima prilikom posete prostorijama Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je Vesić "kriv" jedino što se odaziva na suđenja na koje ga zove Dragan Đilas i tamo ga "razbija", zbog čega "plaća veliku cenu u svim Đilasovim medijima".

"A inače sam ponosan na to kako se u Beogradu gradi i presrećan sam jer će se za 20 godina pričati da je to urađeno, ja se nadam u Vučićevo a ne u Vesićevo vreme", rekao je on.

Vučić je rekao da vidi da se vodi hajka protiv svega što se gradi u Beogradu, iako su na svakom koraku vidljive promene na bolje.

"Kojim god mostom da idete, vidite koliko je Beograd lepši. Slavija je uređen trg sa fantastičnom fontanom. A oni su tamo sipali deterdžent, uništavali je motkama stručnjaci. I za sve što su imali protiv - sve izgleda lepše", rekao je on.

 

Vučić o Deklaraciji SDA: I dalje ću biti uzdržan, čekam reakcije institucija i partija iz RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će povodom Deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) o stvaranju Republike BiH, "i dalje biti uzdržan", čekajući kako je rekao, odgovore zvaničnih institucija Republike Srpske i svih stranaka iz RS.

Vučić je posle obilaska spomen-sobe "Kosmetske žrtve" u Beogradu rekao da će posle reakcija institucija i partija iz RS razgovarati sa njihovim predstavnicima kako bi pronašli "neku vrstu zajedničkog imenitelja".

Komentarišući stavove kandidata za predsednika Hrvatske Miroslava Škora o odgovornosti Srbije za dešavanja 90-ih godina prošlog veka, Vučić je rekao da bi voleo da je od predsedničkih kandidata čuo nešto o budućnosti.

"Sve se tiče toga da mrski Vučić donese na tanjiru svoju i glavu Srbije za sve što se dešavalo u prošlosti kako bi navodno mogli da sarađujemo u budućnosti. Oni za tu saradnju nisu mnogo zainteresovani a mi razmišljamo o budućnosti, gledamo u budućnost ali bez ucena o prošlosti, pogotovo od onih koji imaju najmanje prava da nas ucenjuju time", kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da je sa predstavnikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom juče obavio "pristojan" telefonski razgovor i dodao da će se u skorije vreme opet sastati sa njim, "gde god za to postoji mogućnost".

 

Vučić posetio prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, gde se upoznao sa njihovim problemima i obećao da će država nastaviti da čini sve što može da se pronađu njihovi bližnji.

Nakon razgovora sa nekoliko članova Udruženja, Vučić je rekao da ne želi da im uliva lažnu nadu ali da će država svakako nastaviti da čini ono što je u mogućnosti i da će nastaviti da se raspituje o sudbini nestalih i kidnapovanih na Kosovu.

Vučić se, takođe, upisao i u spomen knjigu udruženja.

On je rekao da se divi ljudima koji se bore da se očuva sećanje na kosmetske žrtve, i na borce i na civile, i dodao da je to obaveza ne samo za članove porodica već i države.

"Spreman sam da razgovaramo oko toga kakve zakone da donesemo, razgovaramo sada o tome i sa borcima. Ali da se zna da tada pričamo o većem izdvajanju iz budžeta, da ne bi bilo skrivanja iza patriotizma. Mi ćemo to da uradimo ali to mora da bude postavljeno na racionalnim osnovama", rekao je on.

Vučić je rekao da je "dobra vest" što su pronađeni ostaci sedam Srba u okolini Đakovice ali da tako nešto mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i nealbanaca, kao i za nestale Albance.

"Nažalost, naša država ni 1999. pa ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo i mi i dalje nemamo zvaničan spisak ubijenih i nestalih na Kosovu. Verujemo da ćemo i taj težak posao da završimo", rekao je on.

Govoreći o perspektivama mladih na Kosovu, Vučić je rekao da je primetno da su pojedine strane zemlje, poput Luksemburga ili Norveške, imale tendenciju da naročito mladim Srbima iz enklava na Kosovu omogućuvaju prelazak u te zemlje, što je im je bilo olakšano jer mogu da im ponude dobre plate i finansijske uslove.

"Oni ponude dobre, pristojne plate, njima to nije problem, ali Srbi tako ostaju bez svoje budućnosti u tim sredinama. Zato moramo da dodatno ekonomski ojačamo da bi mogli sa tim da se borimo", rekao je Vučić.

On je podsetio da Srbija finansijski obezbeđuje mnogo toga na Kosovu, od penzija, preko zdravstvenog sistema do obrazovanja, i da neće biti problem da se to nastavi i pojača.

 

Mihajlović i Vučević o infrastrukturnim projektima važnim za razvoj Novog Sada

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata koji se realizuju ili su u planu na teritoriji ovog grada i Vojvodine.

"Sve što se dogovorimo sa gradom Novim Sadom mi i realizujemo bez problema. Otvaramo nove i rekonstruisane ulice, nastavljamo pregovore za izgradnju Fruškogorskog koridora i tu očekujem da do kraja godine potpišemo komercijalni ugovor i potom pregovaramo o načinima finansiranja. To je jedan od šest auto-puteva čiju izgradnju započinjemo", kazala je ona, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetila je da se gradi i brza prugu Beograd-Budimpešta, kako bi na jesen 2021. od Beograda do Novog Sada moglo da se putuju brzim vozovima.

"Razgovarali smo i o luci Novi Sad, ali i o mogućnostima za razvoj aerodroma u blizini grada", rekla je Mihajlović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da se ministarkom razgovarao o svim temam aznačajnim za razvoj Novog Sada, sa posebnim akcentom na drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju.

"Za nas je izuzetno važno što je Fruškogorski koridor jedan od prioriteta Vlade Srbije, sa njime dobijamo obilaznicu oko Petrovaradina i dva nova mosta na Dunavu. Pre par godina o tome smo samo mogli da sanjamo", rekao je on.

Dodao je da se nastavlja i izgradnja Sentandrejskog bulevara, nekoliko kružnih raskrsnica.

Prema njegovim rečima, sa ministarkom je razgovarao i o biciklističkom saobraćaju, ali i izmeštanja železničkog transporta iz centra grada.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side