Vučić u Mrkonjić Gradu: Srbi jedan isti narod gde god da žive
29.01.2020 | 10:35h ► 13:30h Beograd

Vučić u Mrkonjić Gradu: Srbi jedan isti narod gde god da žive

Vučić u Mrkonjić Gradu: Srbi jedan isti narod gde god da žive Foto: Beta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija obezbedila 600 hiljada maraka za Mašinsku školu i Gimnaziju u Mrkonjić Gradu, a tokom posete tom mestu razgovaraće sa privrednicima kako bi se otvorilo više radnih mesta.

"Uradićemo sve da naši đaci od te male škole dobiju jedan reprezentativan objekat. Ulagaćemo u infrastrukturu i razgovarati sa privrednicima da vidimo ih uvedemo u sistem subvencija da mogu da otvore više radnih mesta u Mrkonjić Gradu", rekao je Vučić.

Poručio je da su Srbi jedan isti narod gde god da živi, i da nema razlike između Srbina u Banja Luci, Mrkonjić Gradu i Pirotu.

"Istoj crkvi pripadamo. Nismo mi Srbi veliki vernici, ali naša crkva nije čuvala samo Hristovo zaveštanje već i srpski narod", rekao je Vučić.

Kako je rekao, neki žele da iskorene srpsku crkvu i kažu: "može da bude pravoslavna crkva, ali ne i srpska".

"Nemojte da iskorenjujete naš narod", rekao je Vučić.

 

U BiH dolazim kao prijatelj i neko ko poštuje tu zemlju i sve ljude u njoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Drvaru da u Bosnu i Hercegovinu dolazi kao prijatelj i kao neko ko poštuje tu zemlju i ljude koji u njoj žive.

Vučić je rekao da kada dolazi u posetu u BiH, bilo privatno ili zvanično, o tome su obavešteni svi u toj zemlji.

Dodao je da ima dobre odnose i hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, kao i liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

"Nastavićemo normalne odnose. Naravno, najčešće se srećem sa (srpskim članom Predsedništva BiH) Miloradom Dodikom iz različitih razloga i mislim da imamo odličnu saradnju", dodao je on.

Vučić je kazao da će u BiH doći uvek kad god ga pozovu, dodavši da ima sve više stvari i ideja o kojima Srbija i BiH treba da razgovaraju.

"Eto mene i u Sarajevo", zaključio je on, dodavši da ima mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje, ali da je poenta u tome da se ta pitanja zatvaraju i da se vidi šta se može uraditi za ljude u obe države.

Prema njegovim rečima, "na kraju ćemo da ostanemo sa milion otvorenih pitanja, ali bez ijednog čoveka u svi našim zemljama i na svim našim teritorijama".

"Cilj je da ovde zapošljavamo ljude, da imamo što više posla i da gledamo kako da nam deca ostanu ovde, a ne samo ko će trbuhom za kruhom što pre da ode odavde", rekao je Vučić.

 

Pitao sam i druge u BiH da im pomognemo, kao da su se malo snebivali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mrkonjić Gradu da je Vlada Srbije donela odluku da subvencioniše privrednike u Republici Srpskoj u visini većoj nego što su subvencije u Srbiji, s ciljem da se "podstakne opstanak srpskog naroda i razvoj Republike Srpske", ali uz ogradu da će biti svakako manje novca sveukupno.

Vučić je nakon obilaska Mašinske škole i Gimnazije u tom gradu rekao da je prilikom ove posete iz Srbije obezbeđeno 300.000 evra pomoći za srednje škole u Mrkonjić Gradu i još oko 100.000 evra za nabavku mamografa za lokalni Dom zdravlja.

"Najvaznije za mene je to da zajednički radimo. Zahvalan sam Miletu (Dodiku) i Željki (Cvijanović) na tome što razumeju koliko je važno da očuvamo celinu našeg naroda. Ne krijem se, ništa nelegalno ne radim, ne može niko da mi zabrani da volim i pomažem srpski narod. Pitao sam da pomognemo i druge (u Federaciji BiH), kao da su se malo snebivali. Mi nećemo nikoga da teramo. Javio sam se i predsedniku Dodiku, javio sam se i svima u BiH organima da dolazim na teritoriju BiH", kazao je Vučić.

On je rekao da će od Srbije pomoć u finansijskom smislu dobiti i opštine Šipovo, Jezero, Ribnik i Kupres.

"U istoriji Srba sa obe strane Drine nismo imali ovoliki broj godina da nije bilo nijedne teške reči između nas. Ni te vrste sloge i jedinstva i spoznaje da moramo da budemo zajedno i da samo jedinstveni mozemo da opstanemo. Naš narod je jedan i jedinstven, ne može niko da ga razdvaja", kazao je Vučić.

On je rekao da je ekonomija ključ opstanka i da će pomoć Srbije na to biti usmerena.

 

Dodik: Podele među Srbima su neprihvatljive, bez SPC nema ni srpskog naroda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Mrkonjić Gradu da ne postoje bosanski Srbi, već da su svi Srbi jedan narod, ma gde živeli.

Dodik je rekao da su podele među Srbima neprihvatljive, pozivajući srpski narod na jedinstvo i očuvanje svog identiteta.

On je istakao da bez Srpske pravoslavne crkve (SPC) nema ni srpskog naroda, navodeći kao primer za to dešavanja u Crnoj Gori povodom usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Srpski član Predsedništva BiH je naveo da je Mrkonjić Grad "herojski grad", koji je tokom rata u BiH bio potuno uništen, a posle rata obnovljen. On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć i podršku Republici Srpskoj.

Mada mu je sinoć preminuo otac, Dodik je u Mrkonjić Gradu danas dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić mu je zahvalio na gostoprimstvu i rekao da razume ako Dodik odmah krene kući. Bogoljub Dodik, otac srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, preminuo je sinoć u banjalučkom Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC), objavili su banjalučki mediji.

Predsednica RS Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je bila u prilici da u Mrkonjić Gradu dočeka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"To je znak našeg jedinstva i naše dobre saradnje", kazala je ona. Zahvalila je i institucijama RS i Srbije koje dobro sarađuju.

"Ovo je grad koji je bio veliki stradalnik, a danas sa ponosom kažemo da je ovo grad u koji se vratio život. To smo uspeli, naravno, i uz pomoć Srbije", kazala je Cvijanovićeva.

Predsednik Srbije će posle Mrkonjić Grada posetiti Drvar, gde će otvoriti pogon fabrike "Jumko".

 

autor: AP, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side