Vučić ne zna zašto je Putin upotrebio Srebrenicu kao paralelu za situaciju u Istočnoj Ukrajini
10.12.2019 | 19:15h ► 23:20h Beograd

Vučić ne zna zašto je Putin upotrebio Srebrenicu kao paralelu za situaciju u Istočnoj Ukrajini

Vučić ne zna zašto je Putin upotrebio Srebrenicu kao paralelu za situaciju u Istočnoj Ukrajini Foto: Beta / SZSMPS /Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je u Srebrenici počinjen strašan masakr, ali da ne zna zbog čega je Putin to upotrebio kao paralelu.

Komentarišući zahtev iz Kijeva, predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak kazao da mora postojati apsolutna sigurnost da će narod u istočnoj Ukrajini biti bezbedan kad granica bude preuzeta. Bez garancija, dodao je, "mogu da zamislim šta će se potom dogoditi. Biće to Srebrenica", piše Rušia Today, a prenela je N1.

Vučić je za televiziju Pink u Atini rekao da ne zna u kom je kontektstu to Putin kazao, ali i istakao da je Putin "pomogao" da Srbija izbegne "genocidni žig" 2015. godine.

Komentarišući reakcije na dodelu Nobelove nagrade austrijkom piscu Peteru Handkeu, Vučić je rekao da je reč o jednom velikanu i zahvalio mu se za "sve što je učinio za Srbiju".

"Handke je toliko toga propatio zato što je verovao u mir i nije nasedao na provokacije", istakao je on.

Vučić je dodao da je iznenađen obrazloženjem iz Severne Makedonije o Handkeu, "ali time su pokazali Srbima u Severnoj Makedoniji za koga treba da glasaju".

 

Vučić u čestitki Hankeu: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič čestitao austrijskom piscu Peteru Handkeu uručenje Nobelove nagrade za književnost. "Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", navodi se u čestitki Vučića.

Vučić je ocenio da je Handke Nobelom nagrađen "za izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo", ali za "neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca".

On je dodao da se nada da će Handke uskoro posetiti Srbiju.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

 

Jeremić želi da kaže kako bi bilo dobro on pregovara sa Prištinom

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić omalovažava Srbiju svojom izjavom o lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju i želi da kaže kako bi Srbija mnogo bolje prošla u pregovorima sa Prištinom da on predstavlja Beograd.

"Videli smo kako je Srbija u ranijem periodu prošla kad su je vodili ti genijalci, kad je Kosovo proglasilo nezavisnost", rekao je za TV Pink Vučić, povodom izjave Jeremića, za TV N1, da je Kurti "stabilan, patriota, intelektulac, sve suprotno od Vučića".

Vučić je poručio građanima da se ne sekiraju jer sigurno "neće biti tako katastrofalno kao u njihovo vreme", navodeći da je igrao "šahovske partije" i sa onima koji su sebe smatrali mnogo pametnima.

Govoreći o boravku u Grčkoj, koja se nastavlja i sutra, Vučić je naveo da Srbija u toj zemlji ima iskrenog prijatelja, kao i "oni u nama".

"U regonu imate interese, partnere i prijatelje, Grci su nam zaista iskreni prijatelji", rekao je Vučić.

On je naglasio da Grčka podržava Srbiju na njenom evropskom putu kao i njenu poziciju oko Kosova.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja