24.04.2018 | 12:50h ► 14:34h Beograd

Vučić u Bukureštu o samitu u Sofiji i podršci Zapadnom Balkanu

Vučić u Bukureštu o samitu u Sofiji i podršci Zapadnom Balkanu Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije danas će na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o koordiniranom delovanju i podršci zemljama Zapadnog Balkana u pristupanju EU uoči samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja.


To je saopšteno u Atini, uoči današnjeg sastanka Visokog saveta za saradnju četiri zemlje na kojem će učestvovati grčki premijer Aleksis Cipras, predsednica vlade Rumunije Viorika Danćila i bugarski premijer Bojko Borisov.

Posle sastanka koji bi trebalo da počne oko 17.15 po lokalnom vrmenu planirane su izjave za medije a potom zajendička večera.

 

Vučić i Mišel: Zapadni Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Belgije Šarl Mišel ocenili su danas u Beogradu da Zapadni Balkan treba da ostane među prioritetima politike Evropske unije.

Vučić i Mišel ukazali su na zajedničkoj konferenciji za štampu na važnost postizanja rešenja o pitanju Kosova, navodeći da je za kompromis potrebno suštinsko razumevanje svih straha.

Srpski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reći o sitaciji u regionu, bilateralnoj saradnji i evropskim integracijama, ali da je najvažnija tema bila postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, dodajući da je to glavna prepreka na putu Srbije ka EU.

Kako je naveo, Srbija je spremna da razgovara o teškim rešenjima i postizanju kompromisa, ali da su za kompromis potrebne obe strane.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je ocenio da je to pitanje "naše budućnosti".

Predsednik Srbije zahvalio se belgijskom premijeru na spremnosti da sasluša stavove Srbije i dodao da je Mišel izneo "neka nova rešenja" o kojima će biti reči u budućnosti.

"Ne mogu da kažem nešto više o tim predlozima, dok to ne bude deo politike EU i dok neki drugi faktori ne budu s tim predlozima saglasni", kazao je on.

Mišel je rekao da je on jedan od lidera EU koji se zalaže da Zapadni Balkan ostane visoko među prioritetima EU, navodeći da je EU raskrsnica i da je važno jačati saradnju i prosperitet.

On je naveo da smatra da je Srbija ključni činilac u regionu i izuzetno važna zemlja za Evropu i budućnost EU.

Govoreći o reformama koje Srbija mora da sprovede kako bi ušla u EU, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, belgijski premijer je dodao da EU nije puki projekat koji se bazira na ugovorima, već na društvenim vrednostima.

 

Vučić: Platforma Prištine nije platforma za dijalog i normalizaciju odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najavljena platforma Prištine o dijalogu sa Beogradom nije nikakva platfoma za dijalog i normalizaciju odnosa.

Vučić je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom da ako je to platfoma Prištine, ne zna o čemu dve strane uopšte imaju da razgovaraju.

"Ta platfoma predstavlja poruku: Mi imamo sve, sve je u našim rukama, ako Srbija hoće da prizna nezavisnost to je u redu, ako neće onda je kriva za sve", kazao je on.

Srpski predsednik je rekao da je evropskim zvaničnicima, uključujući i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, pokazao paprire koji su na strani Srbije, dodajući da sila nije na strani Srbije.

"Mi smo slabiji, ne od Albanaca, već od Amerike", rekao je on i dodao da Srbija ne pregovara s Tačijem, već sa zaštitinicima Kosova.

Govoreći o ispunjavanju obaveza iz briselskog dijaloga, posebno na formiranje Zajednice srpskih optina, Vučić je naveo da Priština za pet godina nije ispunila nijednu ugovornu obavezu i da nema poverenja da će to sada učiniti.

Dodao je da Srbi ne treba da očekuju "maksimalistička" rešenja kada je Kosovo u pitanju, ali da se ne smeju dopustiti ponižavajuća rešenja za Srbiju.

 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side