10.12.2019 | 10:55h ► 11:40h Atina

Vučić u Atini: Hvala na podršci putu Srbije ka EU

Vučić u Atini: Hvala na podršci putu Srbije ka EU Foto: Beta/AP/ Petros Giannakouris
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedikom Grčke Prokopisom Pavlopulusom u Atini i zahvalio na podršci koju Grčka pruža teritorijalnom suverenitetu Srbije, kao i na podršci na putu ka EU.

 

"Zahvaljujemo na podršci teritorijalnom suverenitetu Srbije, i Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke", rekao je Vučić tokom sastanka.

Govoreći o podršci na putu ka EU, on je pomenuo i zamerke na vladavinu prava koje, kako je naveo, iznose oni koji dolaze iz zemalja u kojima je vladavina prava lošija nego u Srbiji.

"Ponekad nam govore o vladavini prava i predstavnici zemalja u kojima je vladavina prava i lošija nego u Srbiji, ali mi sprovodimo reforme zbog naših građana i želimo da ih izvedemo do kraja da bi imali efikasnije pravosuđe i da bi se osećali slobodno", rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku Grčke što je tokom svog mandata uvek vodio računa o interesima Srbije i kazao da je siguran da će poseta srpskih zvaničnika Atini dati novi impuls već veoma dobrim međusobnim odnosima.

Predsednik Srbije očekuje da poseta bude i zamajac za dolazak novih investitora u Srbiju.

 

Pavlopulos: Grčka vidi region kao stub jugoistoka EU

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je da Grčka podržava evropski put Srbije i da se zalaže da čitav region postane snažan stub na jugoistoku EU.

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pavlopulos je izrazio uverenje da će Vučićeva poseta Grčkoj doprineti da odnosi i saradnja dve zemlje budu još bolji i da se ubrza procedura prijema Srbije u EU.

Uveren dam da će ova poseta doprineti da odnosi Srbije i Grčke koji su inače dobri, budu još topliji i još efiklasniji, rekao je.

Pavlopulos je rekao da Grčka podržava EU i njeno proširenje kao "evropsku građevinu koja se zasniva na poštovanju osnovnih principa i vrednosti kao što su mir, ljudska prava, demokratija, socijalna pravda".

On je rekao da se Grčka zalaže da "region, saradnjom svih zemalja, postane snažan stub jugoistočne Evrope" i da "ostavi iza sebe Balkan ratova, konflikata i razlika".

"To je istorijski period koji nas je mnogo naučio ali treba da gledamo narped i stvorimo stub na jugositoku Evrope", dodao je. Kao ključne uslove za prijem novih članica u EU Pavlopulos je naveo ispunjenje svih evropskih standarda i rešenje svih međusobnih neslaganja među zemljama na putu učlanjenja "jer EU ne može biti prostor na kome će se rešavati neslaganja sa drugim zemljama".

Srbija je načinila značajne korake otvorila mnoga poglavlja i Grčka će nastaviti da podržava njenu evropsku perspektivu...Mi smo tu da pomognemo gde je potrebno na vašem putu ka EU, dodao je.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side