25.05.2018 | 12:26h ► 13:05h Beograd

Vučić: Svi znaju da problem nije u Beogradu, ali su priznali Kosovo pa ćute

Vučić: Svi znaju da problem nije u Beogradu, ali su priznali Kosovo pa ćute Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da svi u svetu znaju da u odnosima Beograda i Prištine problem nije u Srbiji i da su za pregovore potrebne dve strane ali da i pored toga niko ne reaguje.

"Svi to znaju... Ali oni su priznali Kosovo i neće promeniti svoju odluku. Niko i ne reaguje na te izjave, svi ćute... Mi živimo u dvostrukim standarima. Tako je bilo i tako će biti. Zato se mi i borimo za bolji status i zato se trudimo da budemo poštovaniji u svetu", rekao je Vučić na novinarsko pitanje o mogućem daljem odlaganju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Koordinator za dijalog između Beograda i Prištine u Vladi Kosova Avni Arifi izjavio je u četvrtak da se razgovorom o ZSO gubi vreme i da on smatra da to ne treba da bude pitanje od tolike važnosti.

Komentarišući hapšenje određenog broja ljudi u Americi, za koje mediji navode da su saradnici predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, Vučić je rekao da mu se čini da je to neka "ozbiljna međunarodna banda lopova na međunarodnom nivou predvođena Vukom Jeremićem".

"To nije od juče, to smo znali odavno", rekao je Vučić i dodao da je i ranije bilo čudno kada neko dobije novac od jedne ambasade a pare mu budu uplaćene preko neke druge ambasade.

Vučić nije želeo da komentariše medijske špekulacije da biznismen Miroslav Mišković i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas "planiraju da preuzmu Demokratsku stranku" jer je rekao da ga "to ne zanima".

 

Vučić: Nijedan ambasador ne može da se meša u izbor predstavnika vlasti u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od kada je postao predsednik Vlade a potom i predsednik države, nijednom stranom ambasadoru u Srbiji nije dozvoljeno da se meša u izbor predstavnika vlasti u zemlji.

Odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na mostu preko Save i Kolubare na deonici od Surčina do Obrenovca, Vučić je kazao da o izboru nosilaca vlasti u Srbiji odlučuju građani preko svojih izabranih predstavnika a ne ambasadori stranih država.

"Naš brat Li (Mančang) nikada nije došao da traži nešto po tom pitanju jer zna da je to suvereno pitanje Srbije dok su neki morali da budu naučeni. Danas više niko ne pita ništa, i bolje da ne pitaju. Jedan je skoro pitao ko će biti gradonačelnik Beograda, rekao sam mu šta te briga, to odlučuju građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika", kazao je Vučić.

 

Vučić: Završetak deonice autoputa od Surčina do Obrenovca do kraja 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će o kraja 2019. godine biti izrađena deonica autoputa od Surčina do Obrenovca na Koridoru 11, a možda i pre tog roka.

"Za godinu i po imaćemo autoput od Beograda do Čačka, a za tri godine i do Požege", rekao je Vučić koji sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zoranom Mihajlović kod Obrenovca posetio gradilište mosta preko reka Save i Kolubare.

On je istakao da će Srbija imati više autoputeva nego sve zemlje u regionu.

Premijerka je istakla da "tako kako raste most na Savi, raste i naš bruto domaći proizvod i naša ekonomija".

"Zahvaljujući svim reformama od 2014. mogli smo da 128 milijardi dinara ove godine uložimo u infrastrukturne projekte, a dogodine planiramo i više", rekla je Brnabić.

Deonicu autoputa Surčin-Obrenovac gradi kineska kompanija ČČ (Ćina Communications Construction Company). Maja prošle godine je na ušću Kolubare u Savu kod Obrenovca počela izgradnja mosta ;od 1,7 kilometara, najdužeg na toj deonici.Na deonici Surčin-Obrenovac od 17,6 kilometara biće napravljeno ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka, kao i dve petlje "Surčin" i "Obrenovac".

Vrednost radova na toj deonici je 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma Eksim banke Kine.

Rok za završetak mosta i cele deonice je do kraja 2019. godine.

Autoput Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin.

 

Vučić: Penzioneri će imati primanja veća nego 2014. od 8,4 do 13,3 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, tako da će penzioneri imati veća primanja nego 2014. godine od 8,4 do 13,3 odsto.

On je rekao da je takva odluka zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik i najveći deo društva.

"I Međunarodni monetarni fond (MMF) će time biti zadovoljan", rekao je Vučić.

Penzije veće od 25.000  dinara su umanjene od novembra 2014. kao mera fiskalne konsolidacije i od tada su tri puta uvećavane.

Ukidanjem zakona kojim su penzije umanjene, kako je Vučić objasnio, penzioneri koji primaju do 30.000 dinara, a takvih je dve trećine od ukupno 1,7 miliona penyionera, sa dosadašnjim povećanjima imali bi za 2,8 odsto veća primanja nego 2014. godine i zato će dobiti dodatnu povišicu od pet odsto.

"Povišica za te penzionere biće od 10,4 do 13 odsto u odnosu na 2014. godinu", rekao je Vučić.

On je kazao da se nada da će zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je bio oročen na tri godine, biti ukinut do kraja 2018. godine.

Posle ukidanja tog zakona, prema njegovim rečima, penzioneri koji su imaju primanja 26.000 dinara primaće 29.132 dinara, penzije od 30.000 dinara biće uvećane na 32.836 dinara, od 35.000 na 38.232 dinara, od 40.000 na 43.700 dinara, a od 50.000 na 54.541 dinar.

Penzije od 60.000 dinara biće uvećane na 65.331 dinar, od 80.000 dinara na 87.000 a od 100.000 dinara na 108.500, a od 120.000 na 130.000 dinara.

U poređenju sa primanjima u 2018. godini, kako je rekao Vučić, penzioneri će posle ukidanja zakona imati penzije veće od pet do 25 odsto.

On je podsetio da je 2014. godine donet zakon o privremenon smanjenju penzija, jer je "Srbija bila pred bankrotom".

"To nije bila arogancija, to mi je bila najteža odluka i morala je da bude donesena da bismo imali za penzije i plate i da bi Srbija opstala", kazao je on.

Vučić je rekao da će i plate u Srbiji biti znatno povećane.

"Prosečna plata u martu je bila 419 evra i biće veća posle novog povećanja minimalne zarade. Nadama se da će i privatnici moći da prate povećanje zarada u javnom sektoru", rekao je predsednik Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side