12.02.2018 | 13:25h ► 22:28h Zagreb

Vučić: Uveren sam da će odnosi Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni

Vučić: Uveren sam da će odnosi Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni Foto: Beta/Hina/Daniel KASAP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske, kao i ekonomske veze dve zemlje biti značajno unapređeni.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Republike Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Vučić je naveo i da je optimista kada je u pitanju ekonomija.

"Optimista sam kada je u pitanju ekonomija, uveren sam da će naši odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda", napisao je Vučić.

On je zahvalio i na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku i ocenio da pruga Beograd - Zagreb "može ponovo biti ono što je bila pre 20-tak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu".

Vučić je na Tviter nalogu napisao i je imao srdačan razgovor sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim SPC Porfirijem i polaznicima Akademije srpskog narodnog vijeća koji su predstavili projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti.

 

Srbija i Hrvatska moraće da imaju bolje odnose

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović rekao da je došao u Zagreb da razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo.

On je rekao da poziv hrvatske predsednice da poseti Zagreb nije bio lak potez imajući u vidu atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i celoj Hrvatskoj. "Čestitam vam na hrabrosti", rekao je Vučić.

"Srbija i Hrvatska će morati, želili to u političkom sistemu i u Srbiji i Hrvatskoj ili ne, morati da imaju bolje odnose", rekao je Vučić i dodao da će dve balkanske zemlčje imati odnose kao Norveška i Švedska.

On je rekao da će srpske vlasti pokušati da poboljšaju atmosferu i svi državni zvaničnici imaće obavezu da ne vređaju, ne samo Hrvatsku već i druge zemlje.

 

Pitanje nestalih važno iz civilizacijskih razloga i za Srbe i Hrvate

Foto: Beta/Hina/Daniel KASAP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da je s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović razgovarao o pitanju nestalih.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji rekao da je rešavanje pitanje nestalih "važno iz civilizacijskih razloga i za Srbe i Hrvate".

Predsednik Srbije rekao je da su danas postignuta "neka mala rešenja" po pitanju nestalih. On je rekao da će sledeće nedelje primiti predstavnike udruženja nestalih iz Hrvatske.

 

Vučić očekuje da Hrvatska unapredi položaj srpske manjine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od Hrvatske očekuje da unapredi položaj srpske manjine.

Očekujem da pomogne Srbima da mogu da se izjašanjavaju kao Srbii i da mogu ponosno da čuvaju svoje srpsko ime i prezime, rekao je Vučić na zajendičkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom predsednicom Klindom Grabar Kitarović.

On je rekao da je bilo reči i o tome šta Srbija može da uradi za hrvatsku manjinu i dodao da je deo tih rpoblema rešen i da Srbija time može da se ponosi.

 

Ako se ne dogovorimo oko granica, arbitražni spor

Foto: Beta/Hina/Daniel KASAP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija i Hrvatska u naredne dve godine pokušati da reše granične sporove i da će, ako ne bude dogovora, uslediti međunarodna arbitraža.

Vučić je rekao da su razgovarali o granici na Dunavu, ali da Zagreb i Beograd drugačije gledaju na to pitanje.

Hrvatska se, rekao je Vučić, poziva na katastarske knjige, a Srbija se poziva na zakon i smatra da je zakon snažniji pravni akt od katastarskih knjiga bilo koje jedinice u bivšoj SFRJ.

On je dodao da će se, ako to pitanje ne bude rešeno za dve godine, ići na arbitražu i da će obe zemlje prihvatiti odluku suda.

 

Stepinac i dalje bolno pitanje u odnosima Beograda i Zagreba

Vučić je rekao da su stavovi Srbije i Hrvatske o kardinalu Alojziju Stepincu različiti, i da je to i dalje bolno pitanje u odnosima.

"To je bolno pitanje i ne bih ga dalje otvarao", rekao je Vuičić.

Dodao je da će se u Zagrebu sastati s kardinalom Bozanićem "u dobroj veri i s dobrom namerom".

Vučić je izrazio nadu da "njegov odnos može da doprine boljem odnosu prema pravoslavcima u Hrvatskoj i uopšte".

 

Nisu me uznemirili protesti u Hrvatskoj

Foto: Beta/Hina/Daniel KASAP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da se nije uznemirio zbog protesta kojima je dočekan.

Vučić je rekao da ne zna koliko je protesta bilo, ali da je video natpise na kojim je, kako je rekao, "pisalo nešto oko izvinjenja, pisalao je 'četnik početnik', 'barabo vrati se u Srbiju".

On je rekao da ga protesti nisu uznemirili i da ga je Grabar Kitarović "pristojno dočekala".

"Nisam se uznemiranio ni kada u Srbiji protestuju protiv mene", rekao je Vučić.

On je rekao da nikome ne želi da se dodvorava, ali da on nije "nikakav četnik", niti da je to ikada bio bilo ko u njegovoj porodici.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side