Vučić: Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese
14.09.2019 Beograd

Vučić: Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese

Vučić: Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese i da ima svoje prijatelje koji kako je naveo, "ne moraju da budu svima prijatelji".

On je na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije (VS) rekao da VS "velikom brzinom obnavlja svoju snagu" i da je spremna da samostalno zaštiti naše granice i da odvrati svaki pokušaj napada na naš narod "ma gde da je ugrožen".

"Danas stupate na najčasniju dužnost, dužnost odbrane svog naroda. Ponosno stojite pred licem junačkih predaka, spremno i odlučno pred budućnošću. Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine, vi ste sinovi slobode koja je drugo ime za Srbiju. Vi ste garant spokojne i mirne budućnosti za građane Srbije", kazao je Vučić na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

On je ocenio da u trenutnim uslovima pokušaja revizije istorije i pretvaranja dželata u žrtvu, Srbija uspešno vodi evropsku politiku ali i da jednako uspešno sarađuje sa Rusijom, Kinom, SAD kao i da "pre svega" čuva i vodi politiku mira na Balkanu.

"Srbija danas neguje kulturu sećanja i sa svojim narodom iz Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, obeležavamo stradanja u Jasenovcu, Donjoj Gradini, obeležavamo pogrome nedužnog srpskog stanovništva iz 90-ih godina 20. veka. Prihvatamo da su i drugi imali žrtve, pamtimo i osuđujemo početak agresije 1999. i posebno poštujemo oficire koji su nadčovečanskom hrabrošću na srpskim Termopilima Košarama, zaustavili prodoro neprijatelja na srpsku zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Navodeći da je Vojna akademija jedna od najuglednijih škola za oficire u svetu, Vučić je najmlađim oficirima VS poručio da će njihov životni standard u Vojsci biti daleko bolji što je to bio slučaj kod nekih prethodnih generacija.

Vučić je najuspešnijima kadetima 139. i 140 klase Vojne akademije uručio oficirske sablje dok je najboljima u 5. klasi Medicinskog fakulteta VMA paradne bodeže uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju je završilo 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Medicinski fakultet VMA završilo je 25 mladića i devojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, od kojih je jedna kadetkinja pripadnik Oružanih snaga Namibije.

Svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side