Vučić u kući Gavrila Principa: Uveren sam da srpski narod neće zaboraviti Principovo junačko delo
13.09.2019 | 12:19h ► 21:10h Beograd

Vučić u kući Gavrila Principa: Uveren sam da srpski narod neće zaboraviti Principovo junačko delo

Vučić u kući Gavrila Principa: Uveren sam da srpski narod neće zaboraviti Principovo junačko delo Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se tokom posete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova upisao u knjigu sećanja i najavio da će Srbija uvek pomagati narod Grahova i tog kraja.

„Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa“, napisao je Vučić.

Vučića, koji je u posetu rodnoj kući Gavrila Principa stigao sa srpskim članom Oredsedništva BiH Miloradom Dodikom, generalnim sekretarom predsjednika Srbije Nikolom Selakovićem, ministrom finansija Srbije Sinišom Malim i potpredsednikom SNSD-a Nikolom Špirićem, u Obljaju je dočekao delegat iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Duško Radun.

Predsednik Srbije posetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je i decu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Dodik i Vučić prisustvovaće večeras u Drvaru centralnoj akademiji pod nazivom “Krajino moja” u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995.

U objavi na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” navedeno je da je predsednik Vučić na tom mestu 1978. godine boravio sa bratom Andrejom.

Na Instagram nalogu su objavljena je i Vučićeva fotografije sa sinom Danilom.

 

Vučić: Srbija ceni aktivnosti Uneska na zaštiti srpskog nasleđa na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u razgovoru sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, da Srbija ceni aktivnosti te organizacije u zaštiti ugroženog srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, jer je to nasleđe celog sveta.

Kako se navodi u saopštenju posle sastanka, Vučić je podržao napore Azule da sačuva temeljne vrednosti na kojima je zasnovan rad Uneska, kao i da spreči politizaciju te organizacije.

Oni su razgovarali o mogućnostima za sadržajniju saradnju a Vučić je podržao programe Unesko u svim oblastima koje ta organizacija pokriva, posebno u oblasti obrazovanja.

Sagovornicu su se saglasili da je važno sprečiti negativni uticaj modernih tehnologija na obrazovanje mladih generacija.

 

Obeležavanje oslobođenja Beograda prilika da se pokaže slobodarska tradicija Srba i Rusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o organizaciji obeležavanja 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da je to još jedna prilika da se istakne "slobodarska tradicija dvaju bratskih naroda".

"Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz večitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na te slavne dane", kazao je Vučić, a saopštio je njegov Kabinet.

Kako se u saopštenju navodi, sagovornici su izrazili očekivanje da proslavi u Beogradu prisustvuje visoki zvaničnik Rusije i s tim u vezi razgovarali o bilateralnim dokumentima, koji bi tom prilikom mogli da budu potpisani, a koji bi označili još jedan korak u širenju saradnje dveju zemalja.

 

Predsednik Srbije stigao u Drvar

Aleksandar Vučić stigao je u Drvar, gde će večeras biti održana centralna akademija "Dani sećanja", u pomen na sve srpske žrtve stradale u ratovima tokom 20. veka.

Svečanoj akademiji "Krajino moja", koja počije u 19 časova, prisustvovaće i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i ostali visoki zvaničnici RS.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada Republike Srpske.

Povodom "Dana sećanja" otvorena je izložba "Opomena", posvećena stradanju Srba od 1991. do 1995. godine.

Planirano je da prethodno predsednik Srbije poseti dečiji vrtić "Majka hrabrost" i da se sastane sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dodik i Vučić posetiće i rodnu kuću Gavrila Principa u Grahovu.

Ranije je otkazana inicijativa HDZ BiH da se 13. septembra u Drvaru obeleži, kako je navedeno, 24. godišnjica oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, odnosno godišnjica kada su Srbi 1995. godine zbog vojne akcije regularnih snaga Hrvatske i Armije BiH napustili ova područja.

 

Vučić u Drvaru: Srbi će, ma gde živeli, uvek imati podršku Srbije

Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Drvaru da su Srbi na tim prostorima živeli stotinama godina ranije i da će tu živeti i dalje, te da će uvek imati podršku Srbije.

"Ponosan sam što mogu da predstavljam Srbiju ovde u Drvaru, jer znam koliko je volite. I naša srca kucaju i za Banjaluku i za Drvar i za sva mesta gde naš narod živi i uvek ćemo biti zu vas", kazao je Vučić na centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština pod nazivom "Krajino moja", koja je održana na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

On je kazao da je ponosan "što je prvi srpski predsednik, knez ili šta god", koji je posetio Drvar, dodavši da će ponovo doći u to mesto da vidi kako je potrošeno milion evra koji je Drvaru danas donirala Srbija.

Govoreći o stradanju Drvarčana, kao i Srba u zapadno-krajiškim opštinama u jesen 1995. godine, Vučić je kazao da se Srbi pokušavaju proglasiti krivcem za sve ratove, ne samo one iz 90-tih godina prošlog veka, već i one ranije.

"Proglašavaju nas danas agresorima i fašistima, a one koji su stvarali NDH pokušavaju proglasiti antifašistima. Poštujemo Bošnjake i Hrvate i želimo da živimo u miru s njima, ali ne damo nikome da od žrtve pravi dželata i da nas prave krivcima i za ono što nismo uradili", istakao je predsednik Srbije.

On je pozvao na jedinstvo Srba ma gde živeli, dodavši da na današnji dan "sećanjem na pale Srbe, odaje se počast životu, srpskom narodu i životu naše dece, ali i životima drugih naroda na ovim prostorima".

On je ponovio da je danas Drvaru uplaćeno milion evra, najavivši da će još pola miliona evra biti uplaćeno Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu.

Vučić je još najavio da će Srbija finansirati izgradnju krsta na Petrovačkoj cesti, gde su u jesen 1995. godine bombardovane srpske izbegličke kolone, kao i da će Srbija i RS zajedno graditi Memorijalni centar Jasenovac u Donjoj Gradini, na teritoriji RS.

Predsednik Srbije je najavio da će do kraja godine u Drvaru biti otvoren pogon jedne srpske kompanije, koja će zaposliti 100 radnika."Živimo o različitim državama, ali pripadamo istom rodu i zato treba da čuvamo jedni druge. Ovo je samo početak ulaganja Srbije u zapadno-krajiške opštine", zaključio je Vučić.

U Drvar su sa Vučićem stigli i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Akademiji su prisustvovali i visoki zvaničnici RS, kao i veliki broj građana Drvara.

U septembru 1995. godine, tokom vojne akcije regularnih snaga Hrvatske i Armije BiH, srpsko stanovništvo napustilo je zapadno-krajiške opštine, gde su bili većinsko stanovništvo, ali se posle rata veliki deo njih vratio u svoje domove.

Srbi su danas većinski narod u Drvaru, Grahovu i Glamoču.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.09.2019, 21:21h marko

    Zato smo u 16 veku...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side