16.02.2019 | 14:00h ► 17:45h Minhen

Vučić rekao Tačiju: Beograd i Priština moraju da pregovaraju kako bi održali mir

Vučić rekao Tačiju: Beograd i Priština moraju da pregovaraju kako bi održali mir Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da Beograd i Priština moraju da pregovaraju kako bi održali mir.

"Vi morate da pregovarate, a i moramo da pregovaramo da bismo održali mir. Mi moramo da pričamo sa vama... Ne očekujemo ništa od EU, jer sve pregovore radimo pod okriljem EU. Nemam ništa ružno da kažem (Federiki) Mogerini... Ali Priština uvek krivi druge, nikad oni nisu krivi", rekao je Vučić u Minhenu na panelu "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi".

Vučić je upitao Tačija za šta mu je potreban ako je sve već završeno i upitao kako se dogodilo da Kosovo nije članica UN, Interpola, Unesko, ako je već sve završeno.

"Za vas Tači imam jedno jednostavno pitanje na koji nemate odgovor. Ako ja ne prihvatam da ste lider suverene zemlje pre nego što postignemo jednog dana, ili neko drugi, sporazum - moje pitanje: 'Šta ću vam ja, za šta smo vam potrebni?'", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Priština uvek krivi druge, da nikad nisu oni krivi, da je jednog dana kriva Srbija, jednog Rusija, jednog EU itd.

"Ako treba nekog kriviti, to smo Tači i ja. Nas dvojica pravimo okruženje. Mi se trudimo da smanjimo očekivanja naše javnosti, a oni rade sve da bi pojačali očekivanja. Mi ne želimo da se ovo shvati kao razmena dve suverene države", rekao je Vučić.

On je poručio da Beograd i Priština moraju da pregovaraju o svemu i svakom pitanju.

 

Vučić: Sporazum sa narodom skup neverovatnih gluposti i prazna ljuštura

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavi je danas da je predlog Sporazuma sa narodom, koji je sačinila opozicija, "skup neverovatnih gluposti", kao i da građani koji protestno šetaju mogu da to čine koliko hoće ali da se neće dozvoliti nasilje.

"Pročitao sam taj sporazum, kao i onaj prethodni ugovor sa narodom koji je imao nekog smisla, osim što se sve slagali, a ovaj je prazna ljušuta", rekao je Vučič, odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu gde učestvuje na bezbednosnom forumu.

On je rekao da ima mnogo ozbiljnijeg posla nego da komentariše "Đilasa, Jeremića i Obradovića", navodeći da ga nikad neće pobediti na izborima.

Govoreći o građanskim protestima, on je rekao da "kod nas nema haosa", za raziku od nekih drugih zemalja, gde je i razbijenih glava.

Prema negovim rečima, važno je pokazati demokratski odnos prema ljudima koji drugačije misle.

"Mi to radimo na veoma dobar način - mnogo bolje nego mnoge evropske zemlje", rekao je Vučić.

 

Beograd i Priština daleko od sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Beograd i Priština "stotinama hiljada milja" daleko od bilo kakvog sporazuma.

Vučić je rekao da i pored toga što još nisu ukinute takse na robu iz Srbije i posle usvajanja platforme u kojoj se od Srbije traži da prizna Kosovo i da ne zadire u teritorijalni intergitet Kosova, Srbija i dalje želi mir i kompromisno rešenje.

On je, međutim, naveo da se plaši da Prištini na proleće mogu da padnu na pamet i mnoge druge grozne ideje i dodao da bi Srbija na kraju morala da reaguje na sve ono što Albanci rade.

"Mi nemamo ništa, mi nismo ni blizu nečega. Ljudi, mi smo stotinama hiljada milja daleko od bilo kakvog sporazuma. Neću da lažem ništa", rekao je Vučić.

On je kazao da je u Minhenu razgovara sa više stranih zvaničnika i da svi ulažu napore da se ukinu taske i da se svi zahvalju što Srbija nije uvela recipročne mere, ali je dodao da to ne može da traje doveka jer Srbija ništa time nije dobila.

"Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna. Šta je vama jeste li vi jeli bunike, jel da se mi sa tim složimo i sve to izglasamo i da mi dobijemo šta, da Priština prizna Beograd i da mi budemo srećni i da udaramo nogama u zadnjicu", rekao je Vučić.

On je danas u Minhenu na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije razgovarao sa nemačkom kancelrakom Aneglom Merkel, ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim i američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić će danas popodne govoriti na bezbednosnoj konferenciji i kazao da će se boriti za kompromisno rešenje i da interesi Srbije budu vidljivi i poštovani, ali da je situacija teška.

 

Vučić i Lavrov o saradnji i Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minhenu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom a teme su bile bilateralna saradnja i Kosovo, preneo je TASS.

U saopštenju MSP Rusije se navodi da je pažanja posvećena produbljivanju strateškog partnerstva i realizaciji sporazuma postignutih tokom posete predsednika Vladimira Putina Srbiji 17. januara.

Navedeno, takođe, je da su sagovornici bili saglasni po pitanju rešenja kosovskog pitanja i naveli značaj uloge Saveta bezbednosti UN i procesu pregovora.

Takođe, iskazana je i potreba da Kosovo ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH kao i odluku o osnivanju vojske kojom se krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

Stav Merkel o gasovodu Severni tok 2 dobar i za izgradnju Turskog toka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nemačka kancelarka Angela Merkel, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, istakla da je neophodnot da gasovod Severni tok 2 postoji, što je, oceno je Vučić, važno za Turski tok a time i za Srbiju.

"Ne verujem da će moći da primene dvostruke standarde", rekao je Vučić u Minhenu, na pitanje novinara da li će se realizovati Turski tok, preko kojeg bi se snabdevala i Srbija.

Prema negovim rečima, Merkel je u svom nastupu definisala nemačku ali i evropsku politiku, a pri tome je bilo veoma oštra prema Rusiji ali delom i Americi, za šta je dobila "ovacije".

Ona je kritikovala Rusiju zbog Ukrajine, ali je ukazala za neophnost realizacije Severnog toka 2, rekao je Vučić.

Govoreći o Severnom toku 2, ona je, preneo je Vučić, podsetila da je Savezna Republika Nemačka dobavljala gas iz Rusije za vreme hladnog rata, kada su odnosi bili loši.

"Zašto ne bi to radila Nemačka danas", istakla je Merkel, naveo je Vučić.

On je, govoreći o današnjem telefonskom razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao da mu je zahvalio na čvrstom stavu da se izgradi Turski tok.

"To je dobro i za tu zemlji i za Srbiju", naglasio je Vučić.

 

Odnosi Srba i Hrvata moraće da budu bolji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji, jer će to biti jedini način ako i jedni drugi žele da opstanu.

Vučić je novinarima u Minhenu, gde učestvuje na Bezbednosnoj konferenciji rekao da se nakratko sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sa kojim je, kako je preneo, "u prolazu razmenio nekoliko kurtoaznih reči i poruka".

"Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira na to šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima i koliko odnosi nisu dobri... siguran sam da će u budućnosti odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji, jer će to biti jedini način ako žele i jedni drugi da osptanu. Suviše smo mali i jedni i drugi da bismo mogli sebi da priuštimo luksuz da se žestoko tučemo i da budemo jedni protiv drugih", rekao je Vučić.
 

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side