Vučić: SNS menja više ministara
13.07.2013 | 16:14h ► 18:02h Beograd

Vučić: SNS menja više ministara

Vučić: SNS menja više ministara
Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je danas da će glavnom odboru stranke predložiti smenu više ministara, da od koalicionih partnera očekuje isti nivo odgovornosti, a kao najvažniji cilj vlade nakon rekonstrukcije naveo je zapošljavanje Srbije.

Vučić je posle sednice Predsedništva stranke izjavio da je na sednici bilo reči o personalnim rešenjima, da nije postignuta puna saglasnost "po svim pitanjima", a imena ministara koji će biti zamenjeni nije naveo.

"Promenićemo ne jednog, već više ministara. Nismo se danas dogovorili o imenima, ali ja znam šta ću predložiti Glavnom odboru i neće biti jedan ili dva", precizirao je.

On je novinarima rekao da ga je Predsedništvo ovlastilo da na Glavnom odboru stranke, iduće subote (20. jul), iznese mere i predloge za rekonstrukciju Vlade Srbije kad je reč o SNS.

"Ključni cilj vlade posle rekonstrukcije mora biti zapošljavanje Srbije", rekao je Vučić.

Lider Srpske napredne stranke najavio je da će ta stranka sledeće subote održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donete konačne odluke kako će biti obavljena rekonstrukcija Vlade Srbije, javnih preduzeća, javnih službi, svih nivoa vlasti.

"Mi smo imali ozbiljne, duge razgovore, o ciljevima, programu. Ključni cilj je zapošljavanje Srbije, zapošljavanje građana i spuštanje nivoa nezaposlenosti ispod 20 odsto", rekao je Vučić.

On je naveo da je danas bilo reči o svim problemima funkcionisanja vlasti, kao i o personalnim rešenjima.

"Nismo u potpunosti postigli saglasje o svemu, ali sam dobio ovlašćenje da Glavnom odboru stranke predočim mere i predloge za politiku i rekonstukciju Vlade", rekao je Vučić.

I partneri da smenjuju

Vučić je rekao da je od Predsedništva tražio ono što će, kako je rekao, tražiti i od Glavnog odbora stranke - da prihvate najozbiljnije promene, jer ovo je, kako je primetio, prvi put da jedna vlada bez prevelikog pritiska javnosti i opozicije raspravlja o sopstvenoj rekonstrukciji.

"Moj predlog Glavnom odboru biće temeljna rekonstrukcija Vlade. Moj predlog neće biti promena samo jednog ministra, već više ministara, a očekujem od koalicionih paertnera isti nivo odgovornosti.

"Uveren sam da će moji predlozi na sednici Glavnog odbora dobiti većinu, ukoliko se to ne desi na licu mesta ću snositi odgovornost. Mnogo dobrog smo uradili, ali kada tražite nedostatke i kada kritikujete moći ćete i da napredujete", smatra Vučić.

On je naglasio da će "500 ljudi na Glavnom odboru odlučivati o budućnosti SNS ali i Srbije".

Vučić je više puta podvukao da neće da kritikuje svoje koalicione partnere ali da od njih očekuje poštovanje principa odgovornosti, istakavši da kadrovi SNS koji će biti smenjeni neće otići sa tih funkcija zbog neke krivično-pravne odgovornosti, već zbog toga što su mogli da urade više ili bolje.

Težak razgovor sa ministrima koji nisu zadovoljili

On je dodao da neće biti laka odluka saopštiti sada nekome od njih da će možda na nekoj drugoj funkciji moći da urade više, istakavši da je za sve njih SNS velika kuća i velika porodica.

Vučić je takođe naglasio da to nije bio lak razgovor, već razgovor sa prijateljima kojima, kako je naglasio, morate da se zahvalite i da kažete da treba da se bave nečim drugim.

"Ja sam, međutim, siguran, da će oni ostati uz SNS bez obzira na njihovu političku sudbinu", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je rekao da je njemu danas upućena primedba zašto da SNS menja najveći broj ministara, kada je na njihov račun upućeno najmanje pritužbi.

"Mi se ne poredimo. Radimo najbolje za građane, ne poredimo se ni sa kim i ne kritikujemo nikoga", rekao je Vučić i dodao da ako neki tvrde "da su super, neka tako i nastave, ali videće se gde i kad".

"Danas i u subotu mi ćemo govoriti o sebi. Moguća su iznenađenja i ništa nije potpuno izvesno šta će se događati na sednici Glavnog odbora, ali ćemo svakako govoriti o sebi. Naši partneri govoriće o sebi, a posle toga ćemo sesti i razgovarati", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na sednici Predsedništva bilo reči o tome da on preuzme premijersku funkciju, Vučić je odgovorio: "Pominjana je samo moja ostavka i ja sam govorio o njoj. Mi se ne ponašamo kao većina, već gledamo šta ćemo da uradimo, kako da stignemo do cilja. Drugima je važno da govore kako će da ostanu na određenom mestu, a nama to nije najvažnije".

Novinare je interesovalo i da li SNS ima dovoljno kadrova da zameni ministre i državne funckionere za koje se proceni da nisu dobro radili.

"Sve stranke u Srbiji da spojite, nisam siguran da biste mogli da sklopite dobru vladu, ali to je generalno problem Srbije, a ponajmanje taj problem ima SNS", rekao je Vučić i dodao da procene medija nisu uvek ispravne.

Biće rotacije ministarstava

Kako je dodao, mogao bi da se nasmeje na kadrovski sastav rukovodstva pojedinih opozicionih stranaka.

Novinari su pitali i da li će doći do rotacije određenih ministarstava, što je Vučić potvrdio, istakavši da to neće biti urađeno tako kao da neko trguje, već kroz izmene Zakona o vladi i Zakona o ministarstvima. "Ovde smo da bismo nešto napravili u Srbiji. Bilo bi nam lakše da se sada kupamo u moru, kao mnogi", rekao je vicepremijer.

Upitan da prokomentariše opaske DS na to što vlast čini u borbi protiv kriminala i korupcije, Vučić je rekao da iz te stranke čuje smešne izjave, tipa "kakva je to borba protiv korupcije i kriminala kada je iz pritvora pušten bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin", i ocenio da tim izjavama upravo pokazuju da "pojma nemaju šta ta borba znači".

"Stideo bih se kada bi neko iz SNS to izgovorio", rekao je Vučić.

Sednica Predsedništva trajala je pet i po sati.

Narednih dana glavni pregovorač sa EU

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u naredna dva, tri dana biti odlučeno ko će biti glavni pregovarač u nastavku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. 

On nije govorio o imenima, ali je naveo da Predsedništvo SNS nije bilo "inspirisano pisanjem medija".

"Razgovarali smo o tome, i u naredna dva, tri dana trebalo bi da bude određen glavni pregovarač", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko će biti na toj poziciji.

autor: VM/RF izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side