17.07.2018 | 14:36h ► 19:49h Pariz

Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Foto: Beta, AP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Dobili smo podršku od Makrona za pronalaženje komprimsinog rešenja sa Albancima na Kosovu da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima s Makronom posle razgovora u Jelisejskoj palati.

Vučič je rekao da je sa Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilaterlajnim odnosima i o "srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama već vekovima".

Makron je bio zaintersovan kako ćemo se boriti za rešavanje problema u okviru migrantske krize da ćemo držati i pod kontrolom ali u skladu sa najvišim standardima tretiranja ljudi kako to Francuska i Makron zahtevaju, rekao je Vučić.

On je rekao da su se danas ;fokusirali na budućnost i da bilateralna saradnja napreduje posebno na ekonomskom planu.

Makron je Vučića danas dočekao ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i gardu, nakon čega su razgovarali oko jedan sat.Po završetku sastanka usledio je radni ručak u Jelisejskoj palati a potom zajedničko obraćanje dvojice predsednika.

 

Vučić i Makron: Srbija ne može u EU bez napretka u reformama

Predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, ocenili su danas u Parizu da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju bez napretka u reformama i ukazali na važnost mira i stabilnosti u regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle jednočasovnog sasatanka u Jelisejskoj palati, Makron je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada.

Makron je naveo da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na "automatski kriterijum" za ulazak u EU.

"I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni", kazao je francuski predsednik.

Vučić je rekao da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši pitanja Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava, čak ni uz pomoć i podršku Makrona.

"Da Makron u ovom trenutku kaže da Srbija ulazi u EU, mi nećemo ući dok ne rešimo naše probleme. Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da to učinim", kazao je Vučić.

Makron je naveo da je "do 2025. godine moguća reforma EU" i dodao da je "Francuska dala predloge za reformu Unije u pogledu budžeta, odbrambenih i strateških pitanja".

Ocenio je da EU loše funkcioniše jer među 28 članica ima puno različitosti, pošto su pozicije članica u međuvremenu postale udaljene.

Vučić je rekao da je s francuskim kolegom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, a pre svega da se mora sačuvati mir i stabilnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Dobili smo podršku Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu, da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima", kazao je Vučić.

On je dodao da je s Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilateralnim odnosima i o "iskrenom i dugotrajnom srpsko-francuskom prijateljstvu koje ne traje decenijama, već vekovima".

Makron je rekao da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio Beogradu na pomoći "po pitanju bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija", ocenivši da je Srbija "neophodan partner" u tim oblastima.

"Srbija je angažovana u pregovorima o pristupanju EU, želimo da budemo ti koji će joj pomoći na tom putu da bi rešila najosetljivija pitanja", rekao je Makron.

On je rekao da podržava stabilnost celog regiona i svake zemlje regiona i pozvao ih da ne popuste pod bilo kakvom stranom pretnjom.

"Francuska i Srbija dele istu volju za stabilnost celog regiona, suverenitet svakog i kapacitet svake zemlje u regionu da ne popusti pred bilo kakvim stranim uticajima i poremećajima", naveo je Makron.

Vučić je rekao da je s Makronom razgovarao i o stvaranju regionalne ekonomske zone na Balkanu.

"To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstevnog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU", kazao je Vučić.

Naveo je da je fokus današnjeg razgovora bio na budućnosti i da bilateralna saradnja napreduje, posebno na ekonomskom planu.

Makron je rekao da stogodišnjica Prvog svetskog rata podseća kako su se Francuska i Srbija nekad borile kao saveznici i dodao da su srpski i francuski vojnici danas ponovo zajedno u mirovnim misijama, na primer u Maliju i u Libanu.

Francuski predsednik je zahvalio Vučiću što je prihvatio poziv da prisustvuje skupu o miru u novembru u Parizu i rekao da se nada da će odgovoriti na poziv koji mu je Vučić uputio da poseti Srbiju i ispuniti obećanje koje je dao.

Makron je Vučića danas dočekao ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i s gardom, posle čega su razgovarali oko sat vremena.

Po završetku sastanka usledio je radni ručak u Jelisejskoj palati, a potom zajedničko obraćanje dvojice predsednika.

 

Vučić sa Makronom: Srbija ulazi u EU kada reši pitanja Kosova, pravnog sistema i vladavine prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da Srbija ne može ući u Evropsku uniju (EU) dok ne reši pitanje Kosova i Metohije, pravnog sistema i vladavine prava.

On je na konferenciji za medije rekao da i uz pomoć predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbija ne može ući u EU dok ne reši te probleme.

"U ovom trenutku i da Makron kaže da Srbija ulazi u EU, nećemo ući dok ne rešimo naše probleme. Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam optimista, ali ću dati sve od sebe da to učinim", rekao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u svojim reformama, ali je potrebno da sama EU bude reformisana do tada.

On je rekao da Srbija ne bi trebalo na 2025. godinu da gleda kao na "automatski kriterijum".

"I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori mogu da budu zaključeni", kazao je Makron.

Makron je naglasio da je pre proširivanja, neophodna reforma EU.

"Do 2025. godine moguća je reforma EU, do tada će biti održani izbori za Evropski parlament i Komisiju. Francuska je dala predloge za reformu Unije u pogledu budžeta, odbrambenih i strateških pitanja", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima EU loše funkcioniše jer sa 28 članica ima puno različitosti, da funkcioniše na međuvladinom nivou, a da su se pozicije članica udaljile.

Vučić je kazao da je sa Makronom razgovarao o regionalnoj ekonomskoj zoni na Balkanu.

"To nije stvaranje nove Jugoslavije, ali jeste stvaranje jedinstevnog ekonomskog tržišta. To nije zamena za EU", kazao je Vučić.

 

Vučić: Ima napretka u istrazi ubistva Ivanovića, ali još nema osumnjičenog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su srpski istražni organi napredovali poslednjih nedelja u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da je uveren da će biti učinjeno sve da taj slučaj bude rešen, ali da u ovom trenutku još nema lica koje bi bilo osumnjičeno za taj zločin.

U izjavi novinarima nakon susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da, nažalost, Beograd nema efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije mogla da sprovede uviđaj niti je imala pravo da vodi istragu, već su to učinile prištinske vlasti.

"Sve podatke smo dostavili Prištini i spremni smo u svakom trenutku da sarađujemo jer je to za nas ključno pitanje. Tražili smo od nekih stranih službi satelitske snimke da vidimo gde su se sakrile ubice, ali su nam rekli da ništa ne može da se iskoristi iz tih snimaka jer je bila magla. Mi smo, uprkos tome, tražili da ih dobijemo ali ih nismo dobili", rekao je Vučić.

On je dodao da nema savršenog zločina već samo velike potrebe i velike nade da će i taj zločin biti rešen.

"Ja sam u to uveren. I ne pitam ko može da nam pomogne, već sam siguran da će sve biti urađeno da se i to reši. To je za nas jedno od ključnih pitanja", rekao je Vučić.

 

Vučić: Daćemo sve od sebe da zemlju sačuvamo od sukoba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da ga ne čudi proslava uspeha fudbalske reprezentacije u Hrvatskoj pevanjem ustaških pesama, ali da je njegov posao da sa Zagrebom ima dobre i sve bolje odnose.

U obraćanju srpskim novinarima posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da ima pravo da ne navija za Hrvatsku i dodao da neće da "izgovori nijednu ružnu reč" jer su Srbiji "potrebni dobri i bolji odnosi u budućnosti".

"Ja sam reagovao posle prve utakmice. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da igraju odličan fudbal. Rekao sam samo, kao što svako ima pravo da navija za njih, imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Ne", naveo je srpski predsednik.

Naveo je da su 1992. godine spaljene sve kuće njegovih stričeva, braće od stričeva, tetke, njegovog oca, kao i kuća koju su njegov otac, brat i on zidali.

"Sve su spalili. Ja treba da kažem 'divno, sad moram da navijam'. Pa ne moram. Moje je da vodimo dobru politiku s Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose. Imaćemo sve bolje odnose, moje je da brinem o hrvatskoj manjini u Srbiji, da brinem o srpskom življu, da nešto, ako mogu, učinim da se oni osećaju slobodnije i sigurnije u Hrvatskoj, iako je to teško", kazao je Vučić.

On je kazao da je za Srbiju 1941. godina bila teška i naveo delove pesme hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona u kojoj se 1945. godina prikazuje kao loša za hrvatski narod.

"I sledeći put će da budu iste te pesme. Kako ide ona (Tompsonova) pesma Geni kameni, 'nije dobra '45, raselili nas diljem sveta'. Za nekog je dobra '41, a za nas je bila teška, ružna i očajna. Za nas je '45. godina konačnog oslobođenja od nemačkog nacizma, hrvatskog fašizma, italijanskog, bugarskog, mađarskog", dodao je predsednik Srbije.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će u slučaju podele teritorije doći do novog rata, Vučić je rekao da on ne želi da govori o ratu i da će Srbija biti sačuvana od sukoba.

"Ne volim kada lideri drugih naroda govore o ratu, mi rat ne želimo i daćemo sve od sebe da naš narod i našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba", kazao je Vučić.

On je dodao da je danas video da "još neko nešto poručuje" o ratu, ali da je njegova poruka da će biti sačuvan mir.

"Kada stalno pominjete tu reč rat i kada to stalno rade Orić i Haradinaj, onda ne možete da kažete da je to bezveze i da su to gluposti. Stara izreka kaže, kad kod Čehova vidite u prvom činu okačenu pušku, ta puška će da opali u trećem činu", naveo je Vučić.

Rekao je da misli da će Srbija imati podršku Makrona u pronalaženju kompromosnog rešenja za Kosovo, da se nada i podršci nemačke kancelarke Angele Merkel, i dodao da "onda neka nada postoji".

"Ako ostane zamrznut konflikt na Kosovu, računajte da nema evropske perspektive, računajte da dolazi smanjenje investicija", naveo je srpski predsednik.

On je kritikovao one koji misle da bi Srbija trebalo da "pokazuje mišiće".

"Sa čime da pokazujemo mišiće? Sa nula migova, koliko ste mi ostavili u ispravnom stanju, sa dva stara helikoptera, sa starim puškama? Sa tim da pokazujem mišiće? A čiju decu da šaljem? I danas kada imamo mnogo više oružja, ne pokazujemo mišiće, jer nemamo decu za bacanje. A to oružje nam služi kako odvraćajući faktor za sve ludake koji bi da pomisle da mogu Srbiju da porobe", naveo je Vučić.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side