12.12.2017 | 12:48h ► 15:47h Beograd

Makron i Vučić razgovarali na brodu: Francuski predsednik u Srbiji pre leta

Makron i Vučić razgovarali na brodu: Francuski predsednik u Srbiji pre leta Foto: Beta / Dragan Gojić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji.

Na sastanku održanom na brodu kojim su se visoke zvanice vozile od Jelisejske palate ka ostrvu Segan, na kojem će biti organizovan Samit o klimatskim promenama "Jedna planeta" Makron je obavestio Vučića da će posetiti Srbiju pre leta 2018. godine, saopšteno je iz pres službe srpskog predsednika.

Tokom susreta bilo je reči i o investicijama u Srbiji a Vučić je i Makrona zamolio za veću podršku Francuske evropskom putu Srbije, dodaje se u saopštenju.

Vučić je prethodno bio gost na ručku koji je Makron priredio za učesnike samita, a popodne učestvuje na skupu.

 

Ne znam na koji model Srbija treba da se ugleda

Predsednik Vučić izjavio je danas povodom otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije i EU da nije pratio komenatre i ne zna šta je ko rekao.

"Dva poglavlja, dva poglavlja, koliko hoće da otvore neka otvore, hvala im i to je to", rekao je Vučič novinarima u Parizu gde učestvuje na samitu "Jedna planeta", o klimatskim promenama.

Srbija je juče otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU a iako se očekivalo otvaranje još jednog, pet članica EU imalo je zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosudja u Srbiji.

Na pitanje o primedbama vezanim za položaj nacionalnih manjina u Srbiji, Vučić je rekao da ne zna na koji model Srbija treba da se ugleda ali da je "zahvalan madjarskoj vladi i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu koji je o pravima nacionalnih manjina u Srbiji, a on ima najviše prava da o tome govori jer je madjarska manjina najveća, na svim sastancima govorio kako bi bilo dobro da se mnoge zemlje EU ugledaju na Srbiju".

"Ali, ako oni misle da mi grešimo i da bi trebalo više da preuzmemo od Hrvata, Slovenaca, Bugara, Letonaca i tako dalje, mi možemo i to da prihvatimo kao model", rekao je Vučić.

"Samo neka nam kažu koji model treba da prihvatimo, da li hrvatski model u kojem se vrši svakodnevna asimilacija ono malo preostalih Srba, ili da prihvatimo slovenački, ili letonski, ili bugarski. Ne znam na koji model misle, ali neka nas obaveste koji model treba da prihvatimo", dodao je Vučić.

 

Slažem se da je pravosuđe neefikasno i pod političkim uticajem

Predsednik Vučić je kazao da se slaže sa primedbama iz Brisela da je pravosuđe u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da su to nasleđeni problemi.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom broja otvorenih poglavlja u pregovorima Srbije i EU i premedbi nekih zemalja članica, Vučić je rekao da ne misli da uvek i u svemu postoje dvostruki aršini i da u potpunosti prihvata primedbe na račun pravosuđa.

"Kad jedna politička stranka, kao što je Demokratska stranka, postavi sve sudije i sve tužioce u tobož reformi pravosuđa, sigurno je da tih problema ima. Videli ste, uostalom, Miškovićevog privatnog sudiju koji je danas postao zvanično potpredsednik ili visoki funkcioner Jeremićeve stranke... Očigledan, dakle, brutalni politički uticaj, i tu su ljudi iz Evrope sasvim u pravu, i uveren sam da su na to mislili", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

"Oko pravosuđa sasvim su u pravu i nemam nikakvih iluzija, moraćemo mnogo da radimo da to što smo nasledili - i politički uticaj na pravosuđe i neefikanost, menjamo u potpunosti", rekao je.

"Ali, da se ne pravim da nisam razumeo pitanje... Ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji i priznala nezavisno Kosovo videli biste da bismo bili šampioni u odbrani prava nacionalnih manjina istog dana, i da bi bilo da cveta efikasno i nezavisno pravosuđe u Srbiji i sve drugo", dodao je.

Srbija je juče otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU a iako se očekivalo otvaranje još jednog, pet članica EU, među kojima je i Hrvatska, imalo je zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji.

Upitan o primedbama Hrvatske, Vučić je rekao da nije očekivao ništa i da nikad nije molio, niti će moliti za otvaranje poglavlja.

"Ako hoćete da otvorite poglavlja - hoćete, ako nećete da otvorite poglavlja - nemojte da otvarate poglavlja. Dakle, Srbija treba da dobije ono što zaslužuje, odnosno što vi mislite da Srbija zaslužuje i to je takođe u redu. Nemam nikakav problem sa tim. Hoćete jedno - hvala, hoćete dva - mnogo vam hvala, nećete ni jedno - opet vam hvala. Naše je da radimo, da obavljamo svoj posao", dodao je.

 

Vučić ranije o sastanku s Makronom

Vučić je novinarima rekao da je francuski predsednik "jedna od dve najvažnije figure u Evropi i jedna od najvažnijih ličnosti u celom svetu" i da je taj sastanak za Srbiju od velikog značaja i zbog podrške na evropskom putu i zbog bilateralnih odnosa, posebno ekonomskih.

Treća stvar koja je, prema Vučićevim rečima, za Srbiju važna osim ekonomskih odnosa i podrške na evropskom putu jeste činjenica da Srbija mora da pronađe svoje mesto u regionu stabilnosti i mira a to je "mnogo lakše očuvati uz podršku danas snažne, ugledne Francuske, koja ima sve veći uticaj i u Evropi i u svetu".

"Predsednik Makron uživa ogroman ličlni ugled na svim meridijanima i očekujem da ćemo danas.... omogućiti i stvoriti uslove kako je sam u pismu rekao da poseti Srbiju, što bi bila prva poseta francuskog predsednika posle 2000. godine", rekao je Vučić.

On je dodao da bi to bio "dobar rezultat koji bi unapredio odnose i stavio Srbiju u značajniju sferu interesovanja Francuske".

Govoreći o ekonomskim odnosima, Vučić je uoči razgovora ukazao da je trgovinska razmena Srbije i Francuske u prvih 10 meseci ove godine za 11,3 odsto veća nego 2016. i izrazio očekivanje da će do kraja godine dostići milijardu evra, ali da treba da bude još veća.

On je podsetio da će francuska kompanija uložiti 300 miliona evra u preradu otpada u Vinči što je "prva velika investicija u okviru javno privatnog partnerstva ne samo u Srbiji nego i u regionu", da je francuski Vasi jedan od četiri ponuđača zainteresovanih za uzimanje koncesije na 25 godina za beogradski aerodrom, kao i da se "očekuje ubrzanje razgovora" s francuskim kompanijama za beogardski metro kako bi 2020. moglo da se krene u izgradnju.

autor: JU, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side