Vučić: Sanjamo mir, prosperitet i razvoj, ali nema preče stvari od slobode
13.10.2019 Beograd

Vučić: Sanjamo mir, prosperitet i razvoj, ali nema preče stvari od slobode

Vučić: Sanjamo mir, prosperitet i razvoj, ali nema preče stvari od slobode Foto: Beta / Emil Vas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u prošlosti imala mnogo ratova i da je počela da sanja mir, prosperitet i razvoj, i čini sve da taj san ostvari, ali da svima govori da nema veće vrednosti i preče stvari od slobode i da neće dozvoliti ugrožavanje nezavisnosti i suverenosti.

"Nikome nećemo da dozvolimo da ugrozi našu nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost i pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti", rekao je Vučić na svečanom otvaranju 141. skupštine Interparlamentarne unije obraćajući se delegatima iz oko 150 zemalja.

On je kazao da je Srbija vratila pravo da samostalno odlučuje i da se ne pitaju samo velike sile i da neće stati sa tim, da će čuvati i štiti pravo da bude "svoj na svome" i da je najbolji primer za tako nešto zasedanje IPU jer je bez prepreka bilo moguće jedino u Srbiji.

"U ostalim zemljama postoje blokade nekakve za pet ili deset zemalja, kod nas u Srbiji nema prepreka ni za koga od vas koji dolazite iz različiti delova sveta, jer mi smo slobodna, nezavisna, suverena zemlja, koja sama vodi svoju politiku i koja hoće da gradi prijateljstvo sa svima vama zato dobrodošli u Srbiju", rekao je Vučić parlamentarcima.

On je kazao da je ponosan što su predstavnici IPU u Beogradu, jer je taj skup kome prisustvuje 2.000 članova iz skoro 150 parlamenata danas jedan od najznačajnijih među događajima u savremenoj istoriji.

"To pokazuje ne samo uticaj Interparlamentarne unije već i koliko je malo potrebno da se ostvare veliki snovi dva čoveka Francuza Frederika Pasija i Engleza Vilijama Rendala Kremera, iz zemalja koje su toliko puta ratovale, a koji su tražili način u uzburkanoj Evropi da ratovi prestanu i odlučili da ujedine snage i stvore ovo telo od izuzetnog značaja", rekao je Vučić.

On je kazao da su parlamentarci ti koji mogu i moraju da sanjaju drugačije snove, bez obzira koliko su prepreke velike i interesi nečiji i istakao da svet dijaloga i kompromisa i mira jeste moguć.

"Reč po reč, sastanak po sastanak, ubeđivanje bez prestanka, upornost i posvećenost jesu bili jedini način da osiguramo svet u kome živimo", istakao je predsednik Srbije.

On je kazao da u svetu ipak ne važe ista pravila za sve, da neretko odlučuju oni najveći "sa statusom božanskih nacija", a da su mali narodi ponekad uskraćeni za pravdu i novac i razvoj.

"Čini se da ostajemo odsečeni od ostataka sveta i izolovani, ali danas i sa pravom mogu da konstatujem da se slobodarski deo sveta budi i oseća da su nezavisnost, suverenost i samostalno odlučivnje o ključnim pitanjima nešto za šta moramo da se borimo i izborimo", rekao je Vučić.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde", a prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side