Vučić: SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda o Kosovu
25.09.2019 | 16:52h ► 20:25h Njujork

Vučić: SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda o Kosovu

Vučić: SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda o Kosovu Foto: prtscr ytb
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da su SAD više nego ranije otvorene da čuju različite predloge Beograda za rešavanje kosovskog pitanja i da žele što brže rešenje.

"Američka administracija je veoma posvećena rešavanju kosovskog pitanja, oni žele rešenje, što brže rešenje, otvoreni su da čuju svako različito mišljenje", rekao je Vučić za RTS, komentarišući svoj sinoćni sastanak u Njujorku sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

Vučić je za RTS u Njujorku, gde učestvuje na 74. godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, kazao i da su u rešavanju kosovskog pitanja sve opcije na stolu, da Beograd nudi jedno, a Priština drugo, i da za Srbiju "nema ružičastih rešenja".

Govoreći o kratkom sastanku koji je u Njujorku imao s predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je rekao da mu je američki lider kazao da "zna koliko su Srbi dobar i veliki narod" i da zna "da mu je obećao da će da dodje u Srbiju", gde, prema Vučićevoj oceni, uživa veliku popularnost.

Vučić je rekao da će sutra u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN govoriti o regionu i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti.

"Svi (u UN) su se bez izuzetka obraćali domaćoj javnosti, ja ću se truditi da govorim o regionu, o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti, šta je Srbija učinila i šta očekujemo od sveta u budućnosti", kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da je Srbija mala zemlja koja nema uticaja na dešavanja u svetu, ali ima na političku i ekonomsku situaciju u regionu, i dodao da će zbog toga u UN "u skladu sa svojom snagom, izaći s analizom onoga što se zbiva i onoga što je regionu potrebno, a to su mir i stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj".

Komentarišući aktivnosti kosovske delegacije u Njujorku, Vučić je rekao da "oni rade svoj posao" i "bore se za svoju zemlju", a da će delegacija Srbije nastaviti da "radi svoj posao".

"Oni se bore za svoju zemlju, ulažu ogroman trud, Njujork je njihov grad, njihovo najsnažnije uporište u svakom smislu, pritom ne mislim na UN. U Njujorku su njihovi lobisti, finansijski magovi. Ali, i mi radimo svoj posao, radimo na novim povlačenjima priznanja nezavisnosti Kosova".

Upitan da prokometariše vest da je RTK zabranila spot Srpske liste s obrazloženjem da rečenica "Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas" ne može da bude emitovana, Vučić je kazao da na Kosovu "sloboda i demokratija cveta na sve strane" i ocenio da time "hoće da kažu da to nema veze sa Srbijom".

Vučić će se , izmedju ostalih,kasnije danas sastati u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom i odlazećom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini

 

Vučić Tačiju: Srbija je članica UN, a vi niste, razmislite o tome

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u izjavi u Njujorku poručio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Srbija članica Ujedinjenih Nacija, a da Kosovo to nije.

U izjavi za beogradsku TV "Pink", Vučić je rekao da prištinski zvaničnici treba da to imaju u vidu kad razmišljaju o kompromisu.

Vučić je u utorak izjavio da predsednik Kosova "luta hodnicima sedišta UN", na šta je Hašim Tači rekao da se oseća dobro kada zna da je Vučić ušao u sedište UN "posredstvom naroda Kosova".

Vučić je, na pitanje novinarke "Pinka" o toj izjavi Tačija, rekao da će sutra govoriti u UN oko 17.30 u velikoj sali Generalne Skupštine UN, i retorički pitao kada Tači govori: "A moje pitanje je kad ti govoriš Hašime? Pa nikad, pa ulazio na vrata ili ne, Srbija je u UN, a vi niste i dobro je da to znate, pa da razmislite želite li komprmis", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je za šefa države i "narod Kosova izabrao" i da veruje da će i ubuduće Srbi s Kosova glasati za tamošnju Srpsku listu, odnosno za Vučićevu Srpsku naprednu stranku i njene koalicione partnere.

 

SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog čvora, ne žele zamrznuti konflikt

Vučić je kazao danas da su SAD zainteresovane za "rešavanje kosovskog čvora", i da ne želi da "to stoji kao zamrznuti konflikt u narednih deset godina".

Vučić je u Njujorku, gde je na zasedanju Generalne skupštine UN, kazao za beogradsku TV "Pink" da sa Amerikancima "može da se razgovara na razuman i racionalan način".

"Možete da iznesete svoje rešenje i ideje. Bez obzira da li će to prihvatiti, žele to da čuju", rekao je Vučić .

Kazao je i da je "osam odsto zemalja UN" povuklo priznaje Kosova ili je pred povlačenjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u Njujorku o Kosovu razgovarao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

 

Ne damo ni mi rektorku, opoziciji nije stalo do Ustava

Predsednik je ocenio danas u Njujorku da predlog dela opozicije da se redovni parlamentarni izbori odlože za jesen pokazuje da im nije stalo do Ustava Srbije i demokratije.

"Izbori će biti kada zakon i Ustav to kažu, a onaj ko ih bude ometao biće sankcionisan", izjavio je Vučić za Pink.

On je istakao da opozicija ima pravo da bojkotuje izbore, a da je na njemu da zaštiti ustavni poredak, a ne da učestvuje u njegovom rušenju.

"Danas nije vanredno stanje. Bilo je vanredno stanje kada su oni pljačkali državu, a ipak su izbori redovno bili održavani", rekao je on.

Vučić je kazao da deo opozicije želi da uđe u vladu tako što će ih "postaviti neki Gonzales, neki Mekalister".

"Džaba su krečili", dodao je on.

Vučić je, govoreći o rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović, kazao da on svojom jučerašnjom izjavom nikog nije vređao i upitao šta je nepristojno u tome što je rekao da je "ona u političkoj ljubavi sa pripadnicima stranke opozicije".

On je blokadu Rektorata ocenio kao jedan "užasan politički potez, koji ruši autonomiju Univerziteta".

"Rektorka sada kaže sve mi je dozvoljeno, to si onda mogla da uradiš i prvog dana", kazao je Vučić o postizanju dogovora o deblokadi Rektorata.

On je naveo da nije on "dirao rektorku, već studenti koji su blokirali zgradu".

"Ne damo ni mi rektorku", izjavio je Vučić i upitao šta je bio smisao cele akcije blokade Rektorata.

On je kazao da u Srbiji niko nikada nije "zatvarao i blokirao rektorku".

Vučić je naveo i da kampanju protiv ministra finansija Siniše Malog vodi profesor na Univerzitetu u Vizbadenu Raša Karapndža "koji optužuje srpsku državu za zločine nad Albancima i podseća celu svetsku javnost da su Srbi ubijali Albance i sahranjivali ih u Batajnici".

 

Vučić o Škoru, kandidatu za predsednika Hrvatske, o prošlosti i savesti

Predsednik Vučić je danas odgovorio na poruku kandidata na predstojećim izborima za predsednika Hrvatske, Miroslava Škora, da je "bolje biti pevač, nego dostavljač kod ratnog zločinca".

U Njujorku gde je na zasedanju UN, Vučić je za beogradsku TV "Pink" rekao o tome da je on "sam prvi izabrao da govori o Škoru da bi mu podigao rejting" jer je "za Srbiju najbolje da Škoro dobije najviše glasova" na izborima u Hrvatskoj.

"Ja dostavljač ratnom zločincu zato što sam nosio kutiju sa izbornim materijalom nekada!?", rekao je Vučić navodeći da je to o čemu je Škoro govorio "neka stara slika" iz vremena dok je Vučić bio u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS)".

Na slici koju je Škoro objavio na "Fejsbuku" se vidi da iza lidera SRS-a Vojislava Šešelja i tadašnjeg funkcionera SRS, Tomislava Nikolića, Vučić pronosi neku kutiju.

Predsednik Srbije je kazao i da su "kuće Vučića bile paljene po Hrvatskoj", da mu je "pobijena familija 1941. godine", ali da on "o tome ne kuka" i dodao da "Vučić nije palio Škorove kuće".

"Loše nije da neko peva, već da ne čita knjige", rekao je Vučić.

Škoro je na "Fejsbuku" napisao da mu je predsednik Srbije u utorak, komentarišući poruke Škora o prošlosti i budućnosti, bio poručio da pročita "neke knjige iz psihologije" gde se govori o tome da "o budućnosti uvek pričaju oni kojima je prošlost čista, a inače o budućnosti najmanje pričaju i na prošlost se vraćaju oni kojima je savest nemirna i koji imaju nešto da operu iz prošlosti".

O tome je na "Fejsbuku" Škoro napisao da je "dovoljno pogledati činjenice iz prošlosti, a medju njima i fotografije. One uvek govore više od hiljadu reči. A zaključak koji se nakon ove fotografije (Vučića) nameće, samo je jedan: bolje biti 'pevač ili bilo šta već', nego dostavljač kod ratnog zločinca".

Vučić je u utorak, komentarišući ankete o odnosima Srbije i Hrvatske, rekao da "Hrvati imaju 'nepogrešiv njuh' da svakog ko radi u interesu Srbije stave na prvo mesto kao svog protivnika".

 

Vučić pozvao Donalda Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujoprku da je pozvao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da poseti Srbiju.

Kako je Vučić kazao, njegov razgovor s Trampom je trajao između pola minuta i minut i po.

"Pozvao sam ga da dođe u Srbiju. Njega Srbi najviše vole, nakon Poljaka", izjavio je Vučić za televiziju Pink.

Vučić koji je na zasedanju Generalne skupštine UN, u Njujorku je razgovarao i sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta o mogućnosti nastavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja