Vučić i Tusk: EU ostaje najpouzdaniji partner Srbije
25.04.2018 | 19:27h ► 20:17h Beograd

Vučić i Tusk: EU ostaje najpouzdaniji partner Srbije

Vučić i Tusk: EU ostaje najpouzdaniji partner Srbije Foto: Beta / Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarali su danas u Beogradu o konkretnim projektima u infrastrukturi, evrointegracijama Srbije i kosovskom problemu.

Vučić i Tusk saglasili su se na zajedničkoj konferenciji za štampu da EU ostaje najpouzdaniji partner Srbije i dodali da je najvažnije rešavanje kosovskog pitanja.

Predsednik Evropskog sveta rekao je da je EU najpouzdaniji partner Beograda i Zapadnog Balkana i da će predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja to potvrditi.

"U Sofiji ćemo potvrditi spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona", rekao je Tusk na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini.

"Jasno je da o budućnosti Srbije neće odlučivati Moskva ni Vašington, kao ni Ankara i Brisel. Odlučivaće samo Beograd", rekao je Tusk.

On je naveo da je EU zajednica izgrađena da "niko nikad ne bi svoju nezavisnost platio krvlju" i da se "zajednički sve može postići", a dodao je da će Srbija "naći svoje mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope".

Kako je naveo, EU vredi posmatrati kao projekat sa strateškom dimenzijom, a zajedništvom može da se postigne sve, od najviših standarda javnog života, bezbednosti, uzajamnog poštovanja i očuvanja nacionalnog identiteta,

Tusk je zahvalio Vučiću na zalaganju za dijalog s Prištinom, iako je reč o "teškom pitanju".

"Reč je o teškom pitanju s velikim emotivnim nabojem, ali to je strateški izbor koji će se na kraju isplatiti", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Tusk je ocenio da "nema većeg Srbina" od Aleksandra Vučića i dodao da je Vučić primer da se u isto vreme može biti patriota i racionalni pragmatičar.

"U njemu prepoznajem srodnu dušu... i ja sam nekada bio fudbalski navijač", rekao je evropski zvaničnik i dodao da obojica znaju da u politici nekad morate da se "složite".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pitanje Kosova najvažnije pitanje za Srbiju i da, ako ne bude rešeno na adekvatan način, može da postane prepreka na putu ka EU.

"Ja sam pokazao Briselski sporazum Donaldu Tusku, rekao šta je sve Srbija uradila. Rekao sam da Srbija mora da dođe do kompromisnog rešenja. Moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem koji mi imamo danas", rekao je on.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro se o pitanju Kosova razgovara najpre unutar Srbije, a potom sa Albancima, Evropom i svetom.

"Ako budemo 'slepi kod očiju', pa ne razumemo šta se dešava oko nas, onda ćemo samo da gubimo i dovedemo sebe u još težu situciju", kazao je on.

Vučić je rekao da nema "da ponudi, niti proda nešto što drugi već nisu dali".

"Možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Srbijom veliki posao kada je reč o vladavini prava.

"Mnogo je posla pred Srbijom. Mnoge stvari smo poslednjih 15 dana počeli da radimo vezano za vladavinu prava i ustavne amandmane i sa udruženjima novinara. To su važna poglavlja 23 i 24", rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisan veoma važan ugovor sa kontrolom leta vredan 126 miliona evra, od čega će Evropska investiciona banka dati 45 miliona evra, a 5,4 miliona evra namenjeno je za izgradnju kontrolnog tornja aerodroma u Nišu.

Prema njegovim rečima na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta bilo je reči i o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom.

Vučić je rekao da su danas razgovarali i autoputu Niš - Priština koji je važan za ceo region i povezavanje Albanaca i Srba u budućnosti i da će doprineti biznisu. On je rekao da je deonica koju finansira Srbija dugačka 77 kilometara i vredna oko 350 miliona evra.

"Večeras imamo da razgovaramo o kliničkim centrima", rekao je Vučić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side