19.10.2018 | 11:53h ► 14:13h Beograd

Vučić: Formiranje vojske Kosova veliki problem za Srbiju

Vučić: Formiranje vojske Kosova veliki problem za Srbiju Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija bila u velikom problemu ako bi se nastavila politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova.

Vučić je posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom rekao da je ukazao da formiranje kosovske vojske ne stoji u međunarodnim dokumentima - Kumanovskom sporazumu, Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskom sporazumu.

"Ukazao sam na to da bismo bili u velikom problemu i saterani u ćošak... ukoliko bi se politika stvaranja kosovske vojske i eventualnog dolaska te vojske na sever Kosova, nastavila", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je s američkim zvaničnikom razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, kao i o tome kako da se pribliće srpski i albanski narod i da se bolje razumeju u budućnosti.

On je rekao da je Beograd saglasan s Vašingtojom da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine ali i dodao da postizanje kompromisa sa Albancima nije blizu.

Vučić je naveo da Srbija želi dobre i bolje odnose sa SAD i veruje da je to moguće.

"Želimo viši stepen poverenja u našim odnosima", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Vučić je kazao da je s Palmerom razgovarao i o odnosima u regionu i evropskom putu Srbije na kojem Beograd ima podršku SAD.

"Bilateralni odnosi su bolji i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Mnogo toga možemo da uradimo u privalačenju američkih investitora i mnogo toga moramo da uradimo u oblasti vladavine prava", kazao je Vučić.

 

Vučić sa finskim zvaničnikom o privlačenju investicija

Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa stalnim državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Finske Matijem Antonenom  o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, a posebno o potrebi jačanja trgovinske razmene i privlačenju finskih kompanija.

Vučić je ocenio da je u Srbiji došlo do promene poslovne klime i da je povećanje broja stranih kompanija dokaz da je Srbija na dobrom putu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je zahvalio Finskoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na evropskom putu, kao i ekspertskoj pomoći u procesu reformi u oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, kao i na spremnosti da prenese svoja iskustva u domenu poboljšanja poslovne klime.

Stalni državni sekretar Antonen je pozdravio reformske procese u Srbiji. On je ocenio da trgovinski sporazumi koje Srbija ima sa državama Evropske unije, kao i sa Rusijom, Turskom i drugim zemljama, predstavljaju dobru polaznu osnovu za jačanje interesa finskih kompanija da ulažu u Srbiju, jer se na taj način otvara i veće tržište.

 

"SAD razumele šta Srbija ne može da prihvati"


Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da su SAD razumele poziciju i poruke Srbije po pitanju Kosova i formiranja kosovske vojske.

"Mislim da su SAD razumele šta Srbija ne može da prihvati i da mora da zaštiti sebe", rekao je Vučić za televiziju Pink nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

Vučić je kazao da razgovor sa Palmerom nije bio lak, jer Srbija i SAD imaju potpuno različit stav po pitanju Kosova.

"Oni Kosovo i Metohiju smatraju nezavisnom državom... Mi to ne prizanjemo", rekao je Vučić.

Rekao je da je Palmeru ukazao na strah koji Srbi na severu Kosova osećaju zbog najve formiranja kosovske vojske.

Upitan da li su "klinički mrtvi" sporazumi po kojima nije moguće osnivanje kosovske vojske, Vučić je kazao da za nekoga jesu, a za nekoga nisu.

"Moramo da sačuvamo naše ljude i njihovu bezbednost, moramo da sačuvamo Srbiju od ratova i obezbedimo ekonomski napredak", rekao je Vučić.
 

 

"Opozicija je protiv mene jer se borim da Kosovo ne bude nezavisno"

Aleksandar Vučić optužio je danas predstavnike opozicije da su se zalagali za nezavisnost Kosova kada su bili na vlasti i da se bore protiv njega upravo zato što se zalaže da to ne bude tako.

"Rešenje opozicije (za Kosovo) je nezavisnost. Jer oni su bili na vlasti 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, pa su 2009. izbacili Srbiju iz procesa odlučivanja u UN, pa su 2010. godine dobili katastrofalno mišljenje Međunarodnog suda pravde a 2011. godine su postavili carinske prelaze na Jarinju i Brnjaku, da nas razgraniče od našeg naroda", rekao je Vučić.

On je za televiziju Pink rekao da su tome doprineli tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i vlast Borisa Tadića, čiji je bliski saradnik bio jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Vučić je rekao da aktuelna opozicija nema nikakvu politiku za rešenje problema Kosova već da samo želi da se "dočepa plena i da opljačka državnu kasu".

On je ponovio optužbe da je Jeremić primao novac iz inostranstva a da je Đilas samo od 2007. do 2012. godine "od građana ukrao 25 miliona evra".

"To je pet miliona evra godišnje. I to samo šta je priznao", rekao je Vučić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side