Vučić s Dodikom: Niko sa strane ne može da nametne planove oko Dejtona
17.01.2020 | 13:32h ► 14:04h Beograd

Vučić s Dodikom: Niko sa strane ne može da nametne planove oko Dejtona

Vučić s Dodikom: Niko sa strane ne može da nametne planove oko Dejtona Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, po pitanju Dejtonskog sporazuma, spremna da prihvati svaku odluku oko koje se saglase tri naroda u Bosni i Hercegovini ali da niko drugi sa strane ne može da nametne bilo kakve nove planove bez njihove saglasnosti.

"Što se tiče Srba - interes je opstanak Dejtonskog sporazuma. Želimo Republiku Srpsku kao entitet u okviru BiH, a svako rušenje i izmena Dejtonskog sporazuma mora da se obavi uz saglasnost srpskog naroda i RS. Ako ne bude saglasnosti - nema izmene! I bolje da niko ne pokušava da u to ulazi i nameće", rekao je on.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je taj sporazum od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u tom trenutku, u kojem su svi po nešto dobili i izgubili.

On je rekao da ne želi da tumači interese Hrvatske i eventualne planove da ta zemlja inicira izmene Dejtonskog sporazuma, ali da mu se čini da to ne bi bio interes hrvatskog naroda i da je i Hrvatima u Bosni, jednako kao i Srbima a možda čak i više, prioritet da se poštuje Dejton.

Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao i o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori i da su podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, kao i da su izrazili nadu da će takva vrsta dogovora biti postignuta.

Govoreći o saradnji Srbije i BiH, Vučić je rekao da će uskoro krenuti rad na izgradnji autoputa Beograda i Sarajeva, na deonici Kuzmin-Rača, kao i da je Srbija iskazala spremnost da partnerima pomogne na planu izgradnje puta prema Bijeljini, s obzirom da već finansira izgradnju mosta na tom pravcu.

On je podsetio da će 29. januara posetiti Drvar, zajedno za Dodikom, i najavio da će u tom gradu kompanija Jumko otvoriti svoj pogon a Komercijalna banka svoju podružnicu.

"Tamo na teritoriji Federacije (BiH) živi srpski narod, čini se veoma siromašno, i zato je naša obaveza da uradimo šta možemo da im pomognemo", rekao je Vučić i dodao da će posetiti i Mrkonjić grad u Republici Srpskoj da bi sagledao mogućnost pomoći tamošnjem stanovništvu.

 

Dodik: RS neće ostati u BiH izvan postojećeg političkog okvira

Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Republika Srpska sigurno neće ostati u BiH izvan postojećeg političkog okvira i ustava i da bilo kakvi razgovori koji bi vodili promeni Dejtonskog sporazuma znače smrtnu presudu za tu zemlju.

"Treba da bude jasno svakome da je bez dejtonske Republike Srpske nemoguće vršiti bilo kakve korekcije Dejtonskog sporazuma. Nemamo nameru da razgovaramo ni o čemu drugom osim o vraćanju na izvorni tekst Dejtonskog sporazuma. To bi moglo da spasi BiH na neko vreme, a svako drugo kretanje znači da mi više nismo u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da su "naivni oni koji misle da bi neki Dejtonski sporazum 2 doneo rešenja koja bi Bošnjacima omogućila da sprovedu svoje koncepcije" jer je promenjena "i međunarodna i regionalna konfiguracija" odnosa.

"Međunarodna konferencija o statusu BiH nama bi danas više odgovarala nego 1995. godine. Mislim da se zaigravaju kada pričaju o tome jer je promenjena konfiguracija. To što oni ni 1995. nisu dobili šta su hteli je druga priča, a ja mislim da su dobili previše", naveo je Dodik.

On je dodao da je opredeljenje Srba u BiH da se "održe u okviru kolektiviteta, odnosno srpskog naroda danas čvršće nego što je bilo 1991. godine" i da imaju želju da se očuvaju kolektivna i nacionalna prava srpskog naroda.

Dodik je rekao i da Srbi u BiH "samo žele svoja prava" iz Ustava BiH.

"Mi samo hoćemo naša prava, naša prava su zapisana u Ustavu BiH. Mi hoćemo da poštujemo taj Ustav, a ne dekadentnu volju visokih predstavnika i raznih imbecila koji su nam upravljali društvom poslednjih 20 godina", kazao je Dodik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side