Vučić s Bilčikom i Fajon o izbornim uslovima i evropskom putu Srbije
07.02.2020 Beograd

Vučić s Bilčikom i Fajon o izbornim uslovima i evropskom putu Srbije

Vučić s Bilčikom i Fajon o izbornim uslovima i evropskom putu Srbije Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s poslanicima Evropskog parlamenta, Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, o evropskom putu Srbije i konkretnim rezultatima posle dijaloga srpske vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, u kojem su njih dvoje bili posrednici.

Fajon, predsedavajuća Delegaciji Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Srbijom, ukazala je na sastanku da je važno da vrata dijaloga sa celom opozicijom u Srbiji ostanu otvorena, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je, kako se navodi, "u otvorenom i konstruktivnom dijalogu naglasio" da je Skupština Srbije u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), "čime je ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu".

On je kazao da je predlog smanjenja cenzusa za ulazak u parlament sa pet na tri odsto "rešenje koje će značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati dodatni impuls pluralizmu", navodi se u saopštenju.

Poslanike EP Vučić je, kako se navodi, "obavestio i o usvajanju predloga opozicione poslanice Gordane Čomić o većem učešću žena na izbornim listama" i dodao da će žene činiti najmanje 40 odsto kandidata na listama za republičke i lokalne izbore.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, naveo je da će se posle izbora zalagati za promene u Srbiji u oblasti vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je veoma važan deo procesa pristupanja Srbije EU, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Bilčik je rekao da je njegov posao kao izvestioca Evropskog parlamenta da dobije konsenzus zemalja EU za proširenje.

I Bilčik i Fajon su pozdravili jučerašnji dolazak u Beograd evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija, dodaje se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side