21.09.2017 | 08:25h ► 18:10h Beograd

Vučić: Realno da Tramp poseti Srbiju 2018. godine

Vučić: Realno da Tramp poseti Srbiju 2018. godine Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je realno da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju tokom 2018. godine.

"Mislim da je realno da to bude sledeće godine", rekao je Vučić iz Njujorka za današnje izdanje lista Kurir.

On je kazao da je poseta Trampa Srbiji važna zbog reformi koje se sprovode i činjenice da američki predsednici mnogo godina nisu dolazili.

"Zato što je Srbija jedna od retkih zemalja čiji je narod ozbiljno podržavao izbor predsednika Trampa, kao i zbog svih ostalih napora za očuvanje stabilnosti u regionu", rekao je Vučić, koji se s predsednikom SAD susreo na njegovom prijemu koji je priredio za lidere zemalja koji prisustvuju Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Vučić je rekao da ga je Tramp pitao da li je igrao košarku i da li se danas bavi košarkom, a da je on na to odgovorio da je nizak i fizički slab za sve one koji se danas time bave, ali da je nekada bezuspešno pokušavao.

"Moram da kažem da sam veoma počastvovan, ne zbog sebe nego zbog Srbije, što su sa mnom razgovarali i predsednik Tramp, a posebno predsednik Francuske Makron, koji je sve znao o našoj zemlji i pohvalio naše reforme", kazao je Vučić.

 

Unutrašnji dijalog o Kosovu mora biti otvoren, ozbiljan i odgovoran

Vučić je izjavio je danas u Njujorku da unutrašnji dijalog o Kosovu mora biti otvoren, i izveden odgovorno i ozbiljno, a da će on svoj stav izneti na kraju.

"Treba da imamo realan, racionalan, pametan i pristup koji nas vodi u budućnost a ne u bilo kakve sukobe, sukobe odbacujem kao mogućnost nekakve politike", rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom u Njujorku.

Na pitanje o izjavi ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova za prijem u Unesko, Vučić je izjavio da se on "na Pacolijevom mestu ne bi hvalio" pre vremena.

Predsednik Srbije je rekao da su svi sastanci Pacolija analizirani i da Kosovo ima podršku i pomoć SAD. Prema njegovim rečima, po tom pitanju se Srbija ne slaže sa SAD, ali da se mora boriti za Srbiju, što će "biti teško".

"Mi ćemo se s onoliko snage koliko imamo, onoliko volje, pravde koju nosimo u sebi boriti za svoju zemlju i pokušati da sačuvamo naš narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Ovde je reč o našim crkvama i manastirima, govoto celokupna kulturna baština na Kosovu i Metohiji je srpska kulturna baština i ne mogu da je sačuvaju oni koji su je uništavali, rušili i palili", rekao je Vučić.

On je izjavio da je zadovoljan susretom sa belgijskim premijerom i da je tema razgovora bila želja Belgije da što više sazna o situaciji u Srbiji i da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU.

"I kada je za to zainteresovana jedna Belgija, vrata nade su mi se šire otvorila, posebno što je (premijer Belgije) želeo da čuje srpsku stranu, želeo da čuje naše argumente, šta je to što mi mislimo o Kosovu i Metohiji, šta je to što mi mislimo o vladavini prava, šta je to što mislimo o bržem učlanjenju u EU", naveo je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da je jutros razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Miroslavom Lajčakom i da Srbija podržava Lajčakov i plan generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za reformu UN.

Vučić je naveo da Srbija želi da UN budu što važnije mesto "jer su male zemlje samo tu ravnopravne s velikima".

 

Mir je uslov broj jedan za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da će Srbija nastaviti da radi na unapređenju odnosa u regionu radi zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji.

Vučić je u generalnoj debati u UN rekao da je očuvanje mira uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost.

On je rekao da je postizanje političkog rešenja za Kosovo prioritet za Srbiju.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.
 

Kosovo, ekonomija i EU nacionalni prioriteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u govoru pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da su nacionalni prioriteti Srbije političko rešenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju.

Kao osnovne preduslove za budućnost Vučić je označio mir i stabilnost, i naveo da će Srbija i dalje mnogo investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

"Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme", rekao je Vučić.

Prema Vučiću, očuvanje mira i stabilnosti "zahteva svakodnevni trud, rad i reforme".

Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da "neće da govori o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nego o naporima za rešavanje vekovnog problema" jer Srbija treba da "gradi budućnost sa Albancima".

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na "teške kompromise" u traženju prihvatljivih rešenja i da je Briselski sporazum rezultat kompromisa dve strane.

Vučić je dodao da je "korak napred" što u poslednje četiri godine na Kosovu nije bilo etnički motivisanih ubistava.

Vučić je izjavio da će Srbija uložiti napore u stvaranje kvalitetnih odnosa u regionu.

"Ulažemo napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu, ostajemo mirni na uvrede i napade drugih jer je pomirenje bitnije od svega", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se posveti ekonomskim reformama i privlačenju investitora.

On je rekao da je Srbija i bez značajnog priliva investicija ostvarila suficit, smanjila nezaposlenost, stvorila fleksibilnije tržište rada i da je sada "mnogo jača nego ranije i bliža zapadu".

Proširenje EU na zapadni Balkan je, prema Vučiću, bilo instrument za političku i ekonomsku stabilizaciju regiona i Unija mora da ostane posvećena toj politici i pored teškoća sa kojima se suočava.

Vučić je ponovio i stav o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Ponosan sam na Srbiju koja čuva teritorijalni integritet i suverenitet. Nikada nećemo odustati od vojne neutralnosti", rekao je srpski predsednik i dodao da Srbija veruje u EU ali i da je "ponosna i ne stidi se" dobrih odnosa sa Rusijom i drugim zemljama.

Vučić je, takođe, naveo potrebu za reformom UN, ali i podršku svetskoj organizaciji i izrazio podršku borbi protiv terorizma Islamske države i al-Kaide, ekstremizma, siromaštva i socijalne nejednakosti.

On je rekao da su opšteprihvaćene vrednosti jednakih prava, prava na identitet i integracija u moderno društvo budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbija će činiti sve što je u njenoj moći da UN budu bitnije u svetu.

 

Tek ćemo videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za članstvo u Unesku

Predsedenik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u izjavi za Televiziju O2 da će se tek videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za učlanjenje u Unesko i da će se zvanični Beograd nastaviti da se bori protiv tog članstva.

"Glasanje o članstvu Kosova u Unesku neće biti lako za Srbiju, ali svakako neće biti lako ni za njih", rekao je Vučić za tu televiziju.

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli (Behđet) je izjavio kasno sinoć da je Kosovo obezbedilo glasove za učlanjenje u Unesko.

On je prištinskoj Televiziju KTV rekao da je sa malo rada i mnogo susreta u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uspeo da Kosovo obezbedi glasove za učlanjenje u Uesku.

Vučić je napomenuo i da mu je poznato da je delegacija Kosova lobirala  u Njujorku.

"Dosad smo uspevali da se izborimo sa njima, nikada ih ne potcenjujem, ali neću ni da ih precenjujem", rekao je Vučić.

On je naveo i da to što do tvrdnji kosovskih zvaničnika dolazi u trenutku kada Srbija govori o pokušaju da se nađe rešenje u Kosovo i Metrohiju pokazuje da neki u svetu, ali i u okruženju nisu iskreni i da žele da Srbiju "dovedu pred svršen čin".

"Pokušavaju da kažu evo dobili smo sve, vama ostaje da prihvatite ono što smo završili što 1999. godine, što 2004. godine, što 2008. godine. Ne mislim da je naša situacija loša kakvom oni žele da je prikažu, niti da je njihova toliko dobra", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, novcem se ne može sve kupiti, iako predstvanici Prištine iza sebe imaju "mišiće" nekih zapadenih zemlja koje su priznale Kosovo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side